Kupkův obraz Tvar modré se bude dražit ze rekordních 45 milionů korun

'Tvar modré', foto: Magdalena Hrozínková

18. dubna proběhne v Kaiserštejnském paláci v Praze unikátní aukce výtvarného umění. Bude se zde dražit mimo jiné obraz Františka Kupky Tvar modré, který vznikl v jeho slavném abstraktním období. Vyvolávací cena obrazu 45 milionů korun je dosud nejvyšší v historii českého aukčního trhu. Plátno, které je dnes vystaveno v Ostravě, patřilo spolu s dalšími Kupkovými díly do proslulé Waldesovy sbírky. Tu Národní galerie vrátila v restitucích potomkům tohoto židovského továrníka s pohnutým osudem.

'Tvar modré',  foto: Magdalena Hrozínková
Ostrava se v posledních letech stává výjimečným centrem moderního umění. V tamní Galerii výtvarného umění proběhly velké výstavy české moderny. Poslední z nich byla Černá slunce, která soustředila díla z 20. až 40. let minulého století. Byly zde obrazy Josefa Šímy, Jindřicha Štyrského, Toyen i dalších, dnes vysoce oceňovaných českých malířů. Od 13. března je tu výjimečně vystaven i obraz světově proslulého českého abstraktního malíře Františka Kupky Tvar modré. Začátkem dubna se plátno vrátí do Prahy, kde proběhne jeho dlouho očekávaná aukce. Zástupcem galerie, která bude toto Kupkovo dílo dražit, je Vladimír Lekeš. O Tvaru modré na setkání s novináři v Ostravě řekl:

"Představuje údery modré a fialové barvy, ve své horizontální poloze na základnu, ze které tryskají bílé a žluté blesky. Kupka se právě zabýval studiem barev. Tvrdil, že modrá nebo fialová barva by měla mít přímý či lineární tvar, narozdíl například od červené nebo oranžové, které by naopak měly být zobrazovány v zakřivených formách."

Lekeš připomněl, že tento obraz vznikl v Kupkově nejslavnějším abstraktním období, kdy malíř opustil osvědčené a také v té době výnosné malířské postupy:

"Obraz Kupka prokazatelně namaloval v roce 1913 s tím, že u něj bývalo zvykem, že se k obrazům vracel a přemalovával je, protože byl s nimi neustále nespokojen. Obraz v této podobě Kupka definitivně dokončil v roce 1924, před svou retrospektivní výstavou v slavné pařížské galerie La Boetie."

Vladimír Lekeš,  foto: Magdalena Hrozínková
Paradoxně jsou to dnes právě obrazy z těchto let, které na aukcích výtvarného umění doslova trhají rekordy. V posledních letech se obrazy Františka Kupky draží v částkách kolem deseti až dvaceti milionů korun. Vyvolávací cena Tvaru modré je ovšem na české poměry doslova šokující. Vladimír Lekeš ale říká, že ještě zdaleka nedosahuje aukčních cen Kupkových současníků na zahraničních aukcích:

"Mohu jen spekulovat, nicméně obrazy souputníků Františka Kupky, jako je například Malevič, Kandinsky, Mondrian či Delaunay, kdyby se vůbec kdy z tohoto období objevily na uměleckém aukčním trhu, tak by se jejich cena vyvolávala desetinásobně výše. Čili pro potenciální sběratele či investory je to skutečně vynikající příležitost, neboť jsem přesvědčen, že obraz bude mít během pár let podstatně jinou cenu."

Chystaná aukce, která proběhne 18. dubna v pražském Kaiserštejnském paláci, bude podle Lekeše výjimečná, a to nejen kvůli Kupkovu obrazu Tvar modré:

"Troufnu si říct, že kvalitou taková aukce v novodobých dějinách České republiky nikdy nebyla. V aukci bude nabídnuta rovněž socha /Kupkovy manželky/ Eugenie, slavný Waldesův archiv, čítající šest a půl tisíce položek, který přinese mnoho překvapivých objevů. Dále budou nabídnuty obrazy a další umělecká díla ze sbírky rodiny Emila Filly, Jana Zrzavého a dalších předních českých umělců."

'Tvar modré',  foto: Magdalena Hrozínková
Kupkův Tvar modré patří k nejslavnějším Kupkovým obrazům vůbec, připomíná Lekeš:

"Obraz byl vystavován minimálně pětadvacetkrát po celém světě, přes Japonsko, Spojené státy, Německo, Francii atd. Prošel prakticky všemi nejvýznamnějšími výstavami Františka Kupky v zahraničí."

Obraz Tvar modré koupil přímo od Kupky jeho blízký přítel a mecenáš Jindřich Waldes:

"Waldesova rodina byla významná židovská podnikatelská rodina. Továrník Waldes založil spolu se svým společníkem továrnu Koh-i-noor na výrobu knoflíků a patentek. Tato firma spolu s Baťou byla nejvýznamnější firmou v tehdejším předválečném Československu. Obraz zakoupil Waldes od Kupky. Visel potom ve Waldesově vile, která byla na pražských Vinohradech, v tehdejší Krameriově, dnes Americké ulici. Byl na velmi důstojném místě, v obývacím pokoji. Později si ho vyžádala jeho dcera Anička. Pak visel v jejím dětském pokoji. Právě továrníka Jindřicha Waldese spolu s Františkem Kupkou pojilo hluboké přátelství až do smrti Jindřicha Waldese v r. 1941. Obraz byl v r. 1939 konfiskován gestapem pro židovský původ továrníka Jindřicha Waldese a přešel do Zemské a posléze Národní galerie. V roce 1996 byl vrácen dědicům Jindřicha Waldese, panu Miloši a panu Georgi Waldesovi. George Waldes žije stále v New Yorku."

Vladimír Lekeš uvedl také, jaké byly osudy Jindřicha Waldese a jeho rodiny za druhé světové války:

"Vzhledem k židovskému původu byl továrník Jindřich Waldes internován a později odvezen do koncentračního tábora. Rodině se předtím podařilo uprchnout. Rodina ho nicméně vykoupila za jeden milion tehdejších amerických dolarů. Jak mi ale říkal George Waldes, pravděpodobně došlo k tomu, že když Waldes cestoval z Portugalska do New Yorku, tak ho během cesty gestapo otrávilo."

Velkou kolekci děl Františka Kupky má i pražská Národní galerie. Svou unikátní sbírku Kupkových děl do Prahy v 90. letech ze Spojených států převezla i sběratelka a mecenáška Meda Mládková. Umístila ji ve svém Muzeu Kampa v nově zrekonstruovaných Sovových mlýnech. Nedávno tuto sbírku obohatil nový nákup ze Spojených států. Meda Mládková při té příležitosti oznámila, že spolu s Národní galerií chystá velkou retrospektivní výstavu Františka Kupky, na kterou získá i významné zápůjčky ze zahraničí.