Ladná celou noc bouřlivě oslavovala svoji samostatnost

Celou noc bouřlivě oslavovala městská část Břeclavi Ladná samostatnost, kterou získala v sobotním referendu. Městkou částí se rozléhaly rány dělbuchů, čtvrť osvětlovaly ohňostroje, rozezvučel se kostelní zvon a mnozí obyvatelé si přišli připít do místní restaurace. "Připomínalo to oslavy konce druhé světové války. Jsme rádi, že náš záměr vyšel, že si dále o sobě budeme rozhodovat sami," řekla ČTK Jana Tesaříková z iniciativy pro odtržení Ladné od Břeclavi. Podle ní většina z 1200 obyvatel této městské části již v prosinci tušila, že Ladná získá samostatnost, a předem si proto nakoupila větší množství zábavné pyrotechniky k oslavám.

Důvod k oslavám ale nemá břeclavská radnice. "Je nám líto, že si jde Ladná svou cestou, nicméně nezbývá než popřát, aby se jí v budoucnu dobře dařilo. Snažili jsme se odtržení zabránit, ale Ladenští si kladli takové požadavky, jimž jsme nebyli schopni vyhovět," řekl ČTK břeclavský starosta Dymo Piškula.

Podle městského úřadu v Břeclavi se může Ladná osamostatnit až po komunálních volbách, tedy v roce 2007. Tesaříková ale tvrdí, že Ladenští mohou požádat ministerstvo vnitra o vypsání mimořádných obecních voleb a Ladná může být samostatnou obcí už do roku 2005.

Hlavním důvodem referenda byl spor břeclavské radnice s obyvateli městské části o zrušení ladenské základní školy. Městský úřad tvrdil, že škola s 54 žáky je poloprázdná, a proto ji zrušil. Rozzlobení rodiče školáků pak vyvolali referendum. "Naším prvořadým úkolem je samozřejmě obnova školy. Navíc vysokou účastí lidí v referendu jsme ukázali radnici, že snahy o odtržení nejsou jen iniciativou pár lidí," uvedla Tesaříková. V Břeclavi se nyní opakuje situace, která se před lety odehrála v Blansku. Tam také radnice zrušila základní školu v městské části Spešov. Objekt školy byl v havarijním stavu a město do něj nechtělo investovat. Spešovští si udělali referendum a od Blanska se s příchodem roku 2000 odtrhli. Škola v obci ale dosud není opravena a děti stále jezdí za vzděláním do Blanska.