Zrušení školy vedlo až k odtržení břeclavské čtvrti Ladná

Zrušení základní školy natolik rozzlobilo obyvatele břeclavské čtvrti Ladná, že rozhodli o jejím odtržení od města. Účast v referendu byla vysoká. O samostatnosti rozhodovalo 80 procent obyvatel. S jakými problémy se nová obec setká a nebude nakonec litovat? Více už Zdeňka Kuchyňová.

První referendum o odtržení od Břeclavi se konalo v Ladné už před pěti lety, ale skončilo neúspěchem. Zrušení školy, která je kvůli malému počtu dětí poloprázdná, se však nyní stalo rozbuškou. Jak hodnotí referendum Břeclav, která tak přijde o jednu ze svých čtvrtí, to byla otázka pro tajemníka radnice Dalibora Nedělu.

"Mají-li občané Ladné dojem, že by měli být samostatní, tak nezbývá městu nic jiného, než jejich názor v referendu respektovat. Myslím si, že to budou mít ekonomicky velice složité a rozhodně to nebude město Břeclav, které na to ekonomicky doplatí.

Snažila se Břeclav nějak referendu zabránit? Nabízela nějaké kompenzace?

Město jednalo s ladenskými občany několikrát, sám starosta tam byl asi na třech mítincích. Samozřejmě tím katalyzátorem oddělení bylo zrušení ladenské základní školy. Těch dětí je tam čím dál méně. My jsme prostě jinou možnost neměli, než z ekonomických důvodů tu školu zavřít. Nabídli jsme Ladné kompenzace ve výši šesti milionů korun. Nebyli jsme vyslyšeni a ta reakce je taková, jaká je.

Vy jste řekl, že obec bude mít ekonomické problémy.

Vím, že Ladná si určitě bude muset investovat například školní autobusy, které teď město hradí v plné výši. Určitě to bude jiné, co se týká městské dopravy, protože ta už tam fungovat nebude a město s tím mělo výrazné náklady. Určitě to bude složité."

K referendu přišlo 80 procent oprávněných voličů - tedy zhruba 800 lidí a více než 600 z nich se vyslovilo pro samostatnost. Když byly výsledky oznámeny, začala oslava. Ozývaly se tu rány dělbuchů, svítily ohňostroje, zvonil kostelní zvon a řada lidí si přišla připít do místní restaurace. Naposledy se tak prý slavilo po druhé světové válce. Ladná se však může odtrhnout až v roce 2007 po komunálních volbách. Místní lidé chtějí proces uspíšit.

"Co to máme za zákony, čekat ještě další tři roky. - Budeme se snažit bojovat, abychom zažádali ministerstvo o výjimku, aby nás osamostatnilo od roku 2005, loni myslím byly udělené tři výjimky, v každém případě budeme bojovat, aby to bylo co nejdřív."

Ladenští si přejí opět obnovit místní školu. Otázkou je, zda na to budou mít peníze, což je problém malých obcí. Například v Blansku se odehrála před lety podobná situace. Radnice také zrušila školu, místní udělali referendum, od Blanska se odtrhli. A výsledek? Škola stále není opravena a děti dál dojíždí do města.