LN: Ministerstvo kultury chce koupit kubistickou Bauerovu vilu

Ministerstvo kultury plánuje koupit Bauerovu vilu v Libodřicích na Kolínsku se sbírkou kubistických předmětů. Za jedinou kubistickou vilu na českém venkově chce Nadace českého kubismu 28 milionů korun, za kubistický nábytek, keramiku a kovové předměty užitého umění uvnitř požaduje 30 milionů. Napsaly to dnes Lidové noviny (LN).

Patrovou vilu v Libodřicích si v letech 1912 až 1913 nechal podle projektu Josefa Gočára postavit velkostatkář Adolf Bauer. Dům je vybudovaný ve stylu kubismu až po takové detaily, jako jsou kohoutky s umyvadlem. Sbírku kubistických artefaktů zakladatel Nadace českého kubismu Pavel Šafář nabídl státu již v roce 2016, na 30 milionu korun ji ocenili experti, píšou LN. Ministerstvo kultury k nákupu potřebuje souhlas Sněmovny s převodem peněz mezi jednotlivými kapitolami státního rozpočtu.

Vila byla za protektorátu zabavena jako židovský majetek, Bauerova rodina zahynula během holokaustu. Po druhé světové válce statek i s vilou připadl státu, který budovu předal obci.