Města a firmy nabízejí pomoc

Karlovy Vary poskytnou obcím postiženým záplavami na obnovu infrastruktury milión korun. Rozhodli o tom karlovarští radní na středečním mimořádném zasedání. Uvolnění peněz z městského rozpočtu musí schválit ještě zastupitelstvo. Karlovarský primátor Zdeněk Roubínek rovněž vyzval primátory ostatních statutárních měst nedotčených povodněmi, aby postupovali společně a svou pomoc postiženým oblastem vzájemně koordinovali. "Jenom tak lze předejít nesystematickému a chaotickému rozesílání finančních prostředků," řekl ČTK mluvčí karlovarské radnice Alexander Klimeš. Karlovarská radnice připravuje také vyhlášení veřejné sbírky.

Šumperská provozní vodohospodářská společnost vyslala do záplavami poničených Českých Budějovic techniku, s jejíž pomocí jihočeští vodohospodáři obnoví dodávky pitné vody a pročistí kanalizaci. ČTK to řekl vedoucí obchodně- správního oddělení Šumperské provozní a vodohospodářské Jan Havlíček. "Vodohospodáři z 1. Jihočeské vodárenské společnosti nás požádali o pomoc, a proto jsme dnes do Českých Budějovic vypravili pojízdnou dílnu s přívěsem na náhradní zásobování vodou, vůz na čištění kanalizace a kanalizační sací vůz," uvedl Havlíček. Dodal, že v Českých Budějovicích bude při odstraňování povodňových škod pomáhat šest zaměstnanců Šumperské provozní a vodohospodářské společnosti, která zásobuje pitnou vodou obyvatelstvo okresu Šumperk.

Rada Královéhradeckého kraje schválila vyčlenění miliónu korun z rozpočtu na pomoc obcím, které postihla velká voda. Neprodleně by z této částky mělo být uvolněno 200.000 korun, které by do zaplavených oblastí měly putovat prostřednictvím Diecézní katolické charity v Hradci Králové, sdělila ČTK mluvčí kraje. Radní dále rozhodli o vyhlášení veřejné sbírky na pomoc oblastem postiženým záplavami. Peníze mohou organizace, obce a občané posílat na zvláštní účet vedený u Komerční banky v Hradci Králové. Název účtu je HK kraj - Povodně 2002, číslo 78-7756320217/0100. Peníze lze přinést i osobně do pokladny krajského úřadu Královéhradeckého kraje. Pomoc pro postižené oblasti organizují i východočeská města Ústí nad Orlicí a Náchod. Náchod například zřídil speciální povodňové konto, Ústí nad Orlicí nabídlo pomoc místních hasičů. Ti mají zkušenosti s rozsáhlými záplavami, které Orlickoústecko postihly v roce 1997.

Milión korun chce uvolnit Liberecký kraj ze své rozpočtové rezervy ve prospěch oblastí zasažených záplavami. "Ve čtvrtek se sejde zastupitelstvo, které humanitární pomoc schválí," řekl ČTK hejtman Pavel Pavlík. Liberecký kraj reagoval na výzvu ministerstva školství a nabídl ubytování pro 770 dětí, které záplavy vyhnaly z domovů a o něž se nemohou postarat rodiče nebo příbuzní. "Zajistit jim chceme nejen střechu nad hlavou, ale i stravování a program," dodala zástupkyně hejtmana Eva Bartoňová.

Na konto Ústeckého kraje Povodeň přišlo do středečního poledne přes dva milióny korun. První vklad, 10.000 korun, dal v úterý při založení konta ústecký hejtman Jiří Šulc. Na veřejnou sbírku přispěla také Česká spořitelna částkou 1,5 miliónu korun, Ostrava 500.000 a Všeobecná zdravotní pojišťovna 100.000 korunami. Peníze budou využity na odstraňování povodňových škod.

Olomoucký kraj chce ze svého rozpočtu uvolnit dva milióny korun na pomoc regionům, které postihly ničivé záplavy. "Na nejbližším zasedání rada Olomouckého kraje navrhne zastupitelstvu uvolnění dvou miliónů korun na pomoc zaplaveným oblastem. Podle dohody by podobně mělo reagovat i ostatních sedm nezasažených regionů. Předpokládáme proto, že společně dáme dohromady nejméně 14 miliónů," řekl ČTK mluvčí kraje Tomáš Kocych. Na Olomoucký kraj se obrací mnoho podnikatelů, kteří nabízejí finanční pomoc.

Půl miliónu korun věnuje město Zlín na pomoc některé ze zaplavených obcí na jihu Čech. V úterý o tom na mimořádném zasedání rozhodla městská rada, sdělila ČTK mluvčí magistrátu Dana Daňová. Původní rozhodnutí poslat 100.000 korun rada změnila a jednomyslně se usnesla na vyšší částce. "Jednáme z krajskou povodňovou komisí v jižních Čechách o vytypování jedné obce, které peníze pošleme," dodal radní Martin Janečka. Rada také rozhodla o uspořádání veřejné sbírky.