MfD: Nezkolaudované stavby zničené tornádem nemají nárok na dotaci, je jich 20

Lidé na jižní Moravě, kteří neměli zkolaudované své novostavby, nemohou po poškození tornádem počítat s pomocí státu. Možnost dvoumilionové dotace a třímilionového úvěru na jednoprocentní úrok z dotačního programu Živel se na ně nevztahuje. Píše to Mladá fronta DNES s odvoláním na mluvčí Státního fondu podpory investic (SFPI) Karolínu Smetanovou. Nezkolaudovaných domů zničených tornádem je na jižní Moravě 20, z toho deset v Moravské Nové Vsi. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) dnes napsala na twitteru, že její úřad pro majitele nezkolaudovaných domů nalezl řešení, v pondělí ho předloží vládě.

Starosta Moravské Nové Vsi Marek Košut (NK + TOP 09) vnímá vyjmutí majitelů nezkolaudovaných domů ze systému dotací jako nespravedlnost. Mně vadí, že tady je spousta domů, kde fyzicky nikdo nebydlel a jejich majitelé na podporu nárok mají. A někdo jiný, kdo v domě bydlel, ale chybělo mu jen kulaté razítko, o podporu přijde. To je až neuvěřitelná tvrdost, nevidím v tom ani logiku, cituje starostu MfD. Starosta sice připouští, že bydlet v domě bez kolaudace je chyba, zároveň je to podle něj ale běžná praxe.

Dostálová dnes uvedla, že obyvatelům oblastí zasažených tornádem, kteří domy stavěli v souladu se stavebním zákonem, ale nestačili je zkolaudovat, stát pomůže. Dříve řekla, že by dotace na rozestavěné domy, byť těsně před dokončením, byly v rozporu se stavebním právem. Majitele takových staveb odkázala na neziskové a charitativní organizace, případně mají jednat s bankami, u kterých mají hypotéky.