Ministerstvo chce 4. února připomínat Čechy žijící v zahraničí

Vyhlášení 4. února za významný den, který bude připomínat Čechy žijící v zahraničí, navrhne na pondělním zasedání vlády ministerstvo zahraničí. Diplomacie tím chce ocenit roli, jakou krajané hráli v českých dějinách i jakou roli mají v současnosti. Zvolené datum odkazuje ke dni, kdy Jan Amos Komenský v roce 1628 opustil vlast. Vzešlo z ankety mezi krajany. V současnosti má Česko 15 významných dnů.

Krajané mohli v anketě, která trvala loni od začátku července do konce září, vybírat mezi pěti navrženými daty. Nejúspěšnější byl den připomínající odchod Komenského z českých zemí v důsledku třicetileté války, pro který se vyslovilo 42 procent hlasujících. Na druhém místě skončil s 21 procenty hlasujících 23. prosinec, který připomínal přestřižení pohraničních drátů u Rozvadova v roce 1989.

Česká diaspora, tedy osoby, které se hlásí k českému původu, čítá podle předkládací zprávy kolem 2,5 milionu osob žijících po celém světě. Ministerstvo též poznamenalo, že za posledních deset let narostl počet českých škol v zahraničí z několika jednotek na více než 100.