Čechy v zahraničí bude připomínat 4. únor. Významný den schválila vláda

Oslavy Moravského dne v Illinois, foto: archiv United Moravian Societies

Vláda na návrh ministerstva zahraničí schválila 4. únor jako významný den. Bude připomínat Čechy žijící v zahraničí.

Jan Amos Komenský,  zdroj: Skara kommun,  Flickr,  CC BY 2.0

A proč právě 4. únor? Připomíná datum, kdy Jan Amos Komenský opustil v roce 1628 vlast. O datu rozhodovali loni v anketě od července do září krajané. Až zákon posoudí parlament, Česko by tak získalo 16. významný den.

"Není to jen snaha, aby bylo něco zapsáno v kalendáři, a zklamu i ty, kteří si myslí, že to bude znamenat den volna navíc," řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Jak dodal, vyhlášením významného dne chce Česko prohloubit spojení mezi státem a jeho občany, kteří žijí kdekoliv na světě.

"Myslím, že se to setkalo s pozitivními ohlasy jak u krajanů, tak i u řady lidí, které jsem potkával při cestách po ČR. A to, že Jan Ámos Komenský je stále vnímán jako ten nejznámější český exulant. Ukazuje, že se Češi rádi hlásí k tradicím, a že ta komunita, kterou dnes v zahraničí máme, se vnímá jako někdo, kdo je stále blízký odkazu největšího českého humanisty Jana Ámose Komenského."

Cílem je podpořit snahu o udržení českého jazyka

Tomáš Petříček,  foto: archiv Úřadu vlády ČR

Jak dodal ministr zahraničí, vyhlášením významného dne dává vláda najevo, že je Česko hrdé na úspěchy krajanů. Cílem je také podpořit snahu o udržování českého jazyka a kultury i tam, kde to mají lidé na pravidelné návštěvy Česka takzvaně z ruky. Například v USA nebo v Argentině, kde jsou velké krajanské komunity, uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Krajané mohli v anketě vybírat mezi pěti navrženými daty a zvítězil právě 4. únor.

"Pro toto datum hlasovalo 42 procent účastníků ankety. Na druhém místě skončilo datum, kdy došlo k přestřižení ostnatých drátů u Rozvadova (23. prosinec 1989). Pro tuto variantu hlasovalo 21 procent," uvedl ministr Petříček.

Foto: archiv Úřadu vlády ČR

K českému původu se ve světě hlásí kolem 2,5 milionu lidí. Téměř dvě třetinyz nich žijí ve Spojených státech. Početné jsou české komunity v Kanadě a Argentině. V Evropě je to Velká Británie, Německo, Rakousko, Švýcarsko, Francie, Itálie a samozřejmě na Slovensko. Historické komunity se silnou českou vazbou žijí v Chorvatsku, Rumunsku a na Ukrajině. Za posledních deset let narostl počet českých škol v zahraničí z několika jednotek na více než 100.