Začala krajanská konference. Horkým tématem bude i korespondenční volba

Krajanská konference v budově Senátu PČR

V prostorách Valdštejnského paláce, který je sídlem Senátu, začala Krajanská konference. Letos se zabývá úlohou zahraničních Čechů a jejich aktuálními potřebami.

Tomáš Czernin přivítal účastníky krajanské konference | Foto: Senát PČR

Konference byla letos poprvé připravená společně se Senátem, Akademií věd, ministerstvem zahraničí a Mezinárodním koordinačním výborem zahraničních Čechů.

Přivítal je senátor Tomáš Czernin (TOP 09), předseda Stálé komise pro krajany žijící v zahraničí. Byl jedním z těch kteří žádali zavést pro Čechy žijící v zahraničí korespondenční hlasování při volbě poslanců a prezidenta. Senát pošle normu Sněmovně až po volbách.

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek ocenil úlohu škol, které pomáhají dětem krajanů udržet češtinu. Další představitelé pak vyzdvihli úspěch Čechů na poli vědy a jejich bohaté zkušenosti.

Bude oceněno pět krajanů. Na úvod přezval cenu Stanislav Brouček z Akademie věd

Miloš Vystrčil | Foto: Senát PČR

V průběhu konference budou předána ocenění za zásluhy pěti nejaktivnějším krajanům v posledních letech. Hned po svém projevu ocenil předseda Senátu Miloš Vystrčil Stanislava Broučka z Etnologického ústavu Akademie věd, který se dlouhodobě věnuje dialogu mezi akademickou sférou a krajany.

V rámci dvoudenního pracovního programu konference vystoupí zástupci českých institucí a krajanských spolků z USA, Německa, Rakouska, Velké Británie, Švýcarska a dalších zemí.

Početná je například chorvatská delegace, která do Prahy přicestovala v počtu čtyřiceti lidí. Na konferenci se zaměří na aktuální potřeby krajanů.

Albín Polášek

Někteří připomenou i historii krajanů, například odbojovou činnost Čechů ve Švédsku za druhé světové války nebo příběh sochaře Albína Poláška.

Jedním z horkých témat bude korespondeční volba

Řada krajanů, kteří se konference zúčastní, přijede do Česka, aby se mohli osobně zúčastnit letošních parlamentních voleb. Jedním z horkých témat konference je proto otázka zajištění řešení praktických potřeb Čechů v zahraničí, ke kterým, kromě konzulárních služeb českým občanům, patří rovněž téma možnosti korespondenční volby, ale také problematika používání českých akademických titulů v zahraničí.

Hlasování poštou by mohlo podle senátora Czernina využít na 600.000 Čechů, kteří v cizině žijí trvale, nebo tam odjeli za prací či studiem. Podle současných pravidel mohou hlasovat jen na velvyslanectvích, což je časově i finančně nákladné pro krajany, kteří žijí daleko od jejich sídel.

klíčové slovo: