Ministerstvo prověří případ ženy údajně diskriminované kvůli věku

Ministerstvo spravedlnosti chce prověřit případ padesátileté ženy, kterou údajně kvůli věku odmítli zaměstnat na katastrálním úřadu. Se žalobou u soudu neuspěla a nedlouho poté spáchala sebevraždu. "Případ zanalyzujeme a zvážíme, zda nejsou důvody pro návrh na kárné řízení," řekl ČTK mluvčí ministerstva Petr Dimun.

O případu informovala v pondělí Mladá fronta Dnes. Žena podle listu splňovala všechny požadované předpoklady pro místo, o které se ucházela. Zaměstnavatel ji však nepřijal kvůli věku. Úřad práce podle MfD dokonce katastrální úřad za tento postup potrestal. Soud ale ženě za pravdu nedal.

"Prohráli jsme přesto, že jsme měli důkaz 'černý na bílém'," komentovala v MfD zamítavý verdikt soudu ženina advokátka Daniela Světlíková z Českého helsinského výboru. Podle advokátky sám úřad počítal s tím, že při prohraje. Soudce podle listu navíc v rozsudku sám vyzdvihl věk uchazečky.

Případ pobouřil odboráře, kteří vyzvali ministra spravedlnosti a Soudcovskou unii, aby se jím zabývali a vyvodili odpovídající důsledky. Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Milana Štěcha je sebevražda nejkrajnější protest, ke kterému se může člověk uchýlit. Štěch se obává, zda v případě zoufalé padesátileté ženy nešlo o podobné varování, kterým oslovil společnost před více než třiceti lety Jan Palach.

"Nyní počkáme, zda k nám nedoputuje stížnost, pokud ne, provedeme analýzu samostatně," uvedl mluvčí Dimun.

Soudce Vojtěch Cepl mladší, který případ rozhodoval, se všem výtkám brání. Firma podle něj vyhrála, poněvadž prokázala, že zaměstnává ještě starší lidi. Poukaz na věk uchazečky v komentáři k rozsudku nepovažuje za urážlivý. "Řekl jsem, že když se člověk podívá na její občanský průkaz, vidí, jaký je její věk. Tato věta je jen technická a pravdivá," řekl MfD Cepl mladší ze středočeského krajského soudu.