Ministerstvo průmyslu chce pro podniky postižené záplavami další zvýhodněné úvěry

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) chce podnikům, které postihly loňské ničivé záplavy, poskytovat tzv. měkké, neboli zvýhodněné úvěry. Program Rekonstrukce, který doposud umožňoval získat firmám poničeným vodou záruky a bonifikaci úrokové sazby komerčního úvěru, by měl proto začít firmám nabízet úvěry až do deseti milionů korun. Podle mluvčí ministerstva by o tom měla vláda rozhodnout v pondělí.

MPO navrhuje, aby podniky mohly získávat úvěry od jednoho do deseti milionů korun s dvouprocentní úrokovou sazbou a splatností šest let. Podle mluvčí MPO Vladimíry Říhové se tak zlepší přístup ke kapitálu na obnovu podnikání pro malé a střední podniky postižené povodní v srpnu 2002. Úvěry malým vodou zasaženým podnikům poskytuje stát také v programu Obnova prostřednictvím Agentury pro rozvoj podnikání. Ta nabízí malým firmám půjčky od 250 tisíc do milionu korun.

Stát v loňském roce rozdělil podnikatelům 9,1 milionu korun na příspěvcích k úrokům a letos dalších 14,2 milionu korun. V roce 2002 také vystavil záruky v objemu 102,6 milionu korun. Letos firmy získaly dalších 55,1 milionu korun záruk. Stát na program vyčlenil celkem 500 milionů korun.