Ministři EU se zabývají podporou venkova a jak zastavit odchody mladých do měst

Ministři zemědělství Evropské unie dnes v Bruselu jednají o podpoře venkovských oblastí. Podle českého ministra Marka Výborného je kladen velký důraz zejména na to, aby se na evropském, tedy i českém venkově podařilo udržet zaměstnanost a aby mladí lidé neodcházeli z venkova do měst.

Téma podpory venkovských oblastí označil Výborný za důležité nejen pro Českou republiku, ale i pro další země, například Francii a z Německa zejména Bavorsko. "Je potřeba vytvořit podmínky pro to, aby mladí lidé zůstávali v zemědělském sektoru," řekl ČTK Výborný.

Ministr Výborný dodal, že si na dnešek domluvil schůzku i se svým řeckým protějškem, se kterým chce řešit aplikaci zaměřenou na ceny potravin. "Možnost mít on-line aplikaci, která by ukazovala, jaké jsou aktuální průměrné ceny základních potravin, jako to mají třeba v Řecku nebo v Rakousku, je cesta, kterou bychom se chtěli ubírat," řekl už dříve ministr. V Řecku podle něj klesla díky aplikaci cena potravin o 18 procent. Tlačí totiž podle něj řetězce k dodržování rozumných marží a přiměřených cen.