Obce chtějí demonstrovat proti daňové reformě

Nezávislí starostové obcí ze Zlínského kraje chtějí protestovat před úřadem vlády proti chystaným daňovým reformám. Věří zároveň, že se k nim přidají i kolegové z jiných krajů. Domnívají se totiž, že navrhované změny připraví obce o miliardy korun. Blíže k tomu Zdeněk Vališ.

Podle starostů se zejména na menší obce řítí jedna pohroma za druhou. V loňském roce už například silně pocítily finanční výpadek kvůli společnému zdanění manželů. Připravovaná daňová reforma by obcím vzala dalších devět miliard korun. A vláda hodlá navíc zrušit daň ze zemědělské půdy. To by vesnicím ubralo ještě 1,5 miliardy korun. Tuto ztrátu by ale obcím mělo na druhé straně nahradit až pětinásobné zvýšení daně z nemovitostí. Hodně obcí takový ´výměnný obchod´ považuje za absurdní a odporující zdravému rozumu. Má to snad být trest lidem za to, že žijí na venkově? Odmítavě se k prudkému zvýšení daně z nemovitostí staví i starosta obce Suchá Loz u Uherského Hradiště a místopředseda Spolku pro obnovu venkova Zlínského kraje Petr Gazdík.

"Pro nás by to znamenalo zatížit každý dům další daní ve výši asi 1200 až 1300 korun. To je politicky neprůchodné. Nedovedu si představit, že by zastupitelstvo pro něco takového hlasovalo."

Starosta říká, že navrhované daňové změny se nepromítnou do bezprostřední budoucnosti obce, ale rozhoduje se o budoucnosti obce za deset a více let. Připomíná, že roční rozpočet Suché Lozi činí osm milionů korun, šest milionů přitom pochází z daní. Když ale obec zaplatí všechny mandatorní výdaje, zůstanou jí necelé dva miliony korun na veškeré investice a další výdaje. Daňová reforma by prý nechala obci už jen minimum volných prostředků.

"Pak už by vlastně veškerá činnost zastupitelstva byla zbytečná, protože by nám zůstávala částka v řádu 200.000 až 300.000 korun. Rozhodovat potom, jestli opravit dvacet metrů chodníku nebo poslat děti na dva výlety do ZOO, k tomu už není nutná nějaká samospráva."

Asi 160 starostů na Zlínsku a senátorka Jana Juřenčáková chtějí vládě, mimo jiné, předložit svůj alternativní návrh změn zákona o rozpočtovém určení daní. To dosavadní považují za hodně nespravedlivé, protože jsou nespravedlivě nastaveny koeficienty

"Rozdíl mezi občanem malé obce a občanem Prahy je více než šestinásobný. Zatímco občan malé obce přinese do jejího rozpočtu sto korun, občan Prahy 650 korun."

Foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague International
Stěžuje si starosta obce Suchá Loz Petr Gazdík. Souhlasí také s názorem, že obce by měly mít větší podíl na spotřební nebo silniční dani.

"Spotřební daň neustále narůstá, zatímco daně, ze kterých máme podíly, mají postupně klesat, to znamená daň z příjmu fyzických osob a daň z příjmu právnických osob."

Podporu kolegům ze Zlínského kraje už vyjadřují starostové z jiných regionů. Někteří už prý také slíbili, že přijedou rovněž na demonstraci před Úřad vlády. Radikální starostové ze Zlínska jsou dokonce připraveni demonstrovat třeba i měsíc. Spacáky máme, nechal se slyšet jeden z nich. Možná ale nakonec ministr financí starosty přesvědčí, že případná demonstrace je zbytečná.

"Neprodleně poté, co bude schválena reforma veřejných financí, bude předložena novela zákona o rozpočtovém určení daní. A ta bude obcím beze zbytku kompenzovat daňové výpadky, které mohou vznikat od roku 2009. Bližší podrobnosti bude prezentovat tento čtvrtek ministr financí Miroslav Kalousek."

Říká mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.