Vláda schválila balíček daňových zákonů

Česká vláda schválila novely daňových zákonů, které mají snížit schodek veřejných financí. O jeden procentní bod stoupne od příštího roku daň z přidané hodnoty. Omezí se slevy v paušálech pro podnikatele a dočasně se zruší stropy na zdravotní pojištění. Novely musí ještě projít parlamentem a musí je podepsat prezident. Vláda také rozhodla o změnách v příjmech měst a obcí. Menším městům stoupnou, naopak velká města dostanou o více než miliardu korun méně.

Petr Nečas,  foto: ČTK
Velký dopad bude mít především zvýšení daně z přidané hodnoty, která se dotýká všeho zboží i služeb. Stále fungují dvě sazby daně, vyšší a nižší. Po změnách se ustálí na 15 a 21 procentech. Premiér Petr Nečas po jednání vlády vysvětlil, kolik peněz chce daňovými změnami státní pokladna získat:

"Ta opatření mají přinést na příští rok na příjmové straně zhruba 25 miliard korun. V roce 2014 33 miliard korun s tím, že část z nich je časově podmíněná do konce roku 2015. Například zrušení základní slevy na dani z příjmu fyzických osob pro pracující důchodce, zvýšení DPH o jeden procentní bod a zrušení stropu pojistného na veřejné zdravotní pojištění."

Ministr financí Miroslav Kalousek doplnil, kolik musí státní pokladna v příštím roce ušetřit. Hlavní je podle něj udržení deficitu veřejných financí.

Foto: archiv Radia Praha
"Celkové konsolidační úsilí vlády vůči rozpočtu roku 2013 musí být minimálně 56 miliard korun, abychom udrželi deficit veřejných rozpočtů na předpokládaných sto miliardách, aby byl těsně pod třemi procenty. Míříme na 2,9 procenta."

Tři procenta deficitu po České republice jsou mimo jiné součástí tzv. Maastrichtských kritérií pro přijetí eura. Rozhodnutí kabinetu kritizuje opoziční sociální demokracie. Podle ní na ně doplatí hlavně skupiny občanů s nižšími příjmy. Stínový ministr financí za sociální demokraty Jan Mládek se vyjádřil k vládním zákonům v České televizi takto:

"Když už vláda nechce zvyšovat domácí poptávku, tak by ji neměla alespoň destruovat. To znamená zvyšováním sazeb DPH a negativními řečmi. Pro hospodářský růst potřebujete udělat několik věcí. Vrátit se k osvědčené praxi podpory přímých zahraničních investic, což se osvědčilo a bylo destruováno. Je to samozřejmě podpora exportu. Je to plnění fiskální stabilizace, ale ne přeplňování plánu, jak se stalo této vládě, která nějakým omylem loni dosáhla cíle, který měla naplánovaný na rok 2013."

Lubomír Zaorálek,  foto: ČTK
Podle ČSSD je zvyšování daně z přidané hodnoty ve skutečnosti přiznáním, že pravicové reformy selhaly a vláda si s narůstajícím veřejným dluhem neví rady. Více místopředseda strany Lubomír Zaorálek.

"Vláda pokračuje ve zvyšování DPH, zvyšuje dokonce i tu nižší sazbu. To znamená, že se zvyšuje také cena potravin, léků, základních potřeb. Pokračuje v politice, kdy celou váhu svých korků přesouvá na nízkopříjmové a středněpříjmové skupiny."

Miroslav Kalousek  (vlevo) a Petr Bendl,  foto: ČTK
Vláda také ve středu schválila zavedení druhého pilíře důchodové reformy. Ten umožní převod peněz ze státního systému důchodu na individuální účty v soukromých penzijních fondech. Druhý pilíř začne platit od 1. ledna 2013. Dalším razantním krokem je změna v rozdělování peněz z rozpočtu obcím a městům. Pomůže menším obcím a velkým městům sníží příjmy z daní o 1,1 miliardy korun méně. Praha by podle kompromisu, k němuž dospěly ODS a TOP 09, měla přijít ročně o 650 milionů korun a Brno například o 203 milionů. Návrh teď míří do sněmovny. Ministr financí Miroslava Kalousek předpokládá, že s ním budou všechny politické strany souhlasit:

"Dosáhli jsme kompromisu, který je východiskem pro dlouhodobé plánování finančních zdrojů obcí, pro jejich rozvoj a investiční aktivitu. Nepočítám-li ona čtyři města se zvláštním koeficientem, tak příjmová základna těch ostatních obcí, těch 6244, bude navýšena o 12 miliard korun."

Premiér Nečas očekává, že vládní balíček změn v daních získá v hlasování v Poslanecké sněmovně dost hlasů a uspěje. Jinak se podle něj vládě nepodaří sestavit rozpočet s nízkým deficitem. Podle Nečase pak nemá smysl, aby dále pokračovala.