Koalice se dohodla na ročním odkladu daňové reformy

Daňová reforma se odloží o rok. V úterý se na tom dohodli lídři koaličních stran. Reforma se tak spustí až od r. 2014. O rok se prodlouží i systém zvýhodněných stravenek. Důvodem odkladu je provázání reformy se vznikem jednoho inkasního místa. Koalice se ale také dohodla, že nový systém zdanění hazardu. bude platit už od počátku příštího roku.

Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
Podle ministra financí Miroslava Kalouska je odklad nutný kvůli sladění reformy s občanským zákoníkem:

"Zákony budou platné, ale jejich účinnost bude od 1. 1. 2014."

Reforma ruší koncept superhrubé mzdy, daň z příjmu se zvýší o čtyři procenta a sjednotí se platby na sociální a zdravotní pojištění. Do konce roku 2013 zůstane zachováno daňové zvýhodnění stravenek. Další zvýhodňování zaměstnaneckého stravování chce koalice podle ministra Kalouska řešit v příštích dvou letech:

"Pokud se vrátíme k původnímu záměru systémově podporovat závodní stravování, tak té diskusi jsem přístupný. Diskusi o podobě stravenek přístupný nejsem."

Ministerstvo financí původně navrhlo místo zaměstnaneckých benefitů roční daňový bonus ve výši tří tisíc korun. Věci veřejné chtějí daňové zvýhodnění stravenek zachovat.

Součástí daňové reformy je i vznik jednoho inkasního místa. Místo necelých dvou stovek Finančních úřadů po celé České republice bude jen patnáct center, ve kterých se bude soustředit výběr daní z příjmu. Podle předsedy poslanců TOP 09 a Starostů Petra Gazdíka je cílem daňové reformy také zjednodušit administrativu:

"Daňovým poplatníkům se úřady nevzdálí, zjednoduší se pouze jejich řídící systém a centralizuje tak, aby byl lepší přehled a elektronizace o jednotlivých daňových poplatnících. Také se zjednoduší to, že to jednotné inkasní místo bude fungovat zároveň jako výběrčí zdravotního a sociálního pojištění, a tím se výrazně sníží administrativa jak podnikatelům, tak zaměstnavatelům, tak občanům."

Petr Nečas a Zbyněk Stanjura  (vlevo),  foto: ČTK
I když se daňová reforma jako celek odloží, nový způsob zdanění hazardu začne platit už od 1. ledna 2012. Dohodly se na tom ODS, TOP 09 a Věci veřejné. Jak bude daň rozdělena, vysvětluje předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura:

"Dohodli jsme se na tom, že odvody z loterijní daně půjdou do rozpočtu státu a obcí, s největší pravděpodobností 70 procent obcím a třicet státu. Nicméně ještě provádíme nějaké výpočty. Je možné, že ten poměr se změní, mělo by to ale být pouze do veřejných rozpočtů."

O nové úpravě daně z hazardu ve středu hlasují poslanci. Podle ministra financí Miroslava Kalouska by měla koalice o tomto bodu hlasovat jednotně.

"Koaliční smlouva jasně říká, že je možné schvalovat pouze ty koaliční návrhy, které jsou koaličně dohodnuté. Jsme dohodnuti na zdanění loterií a jsme dohodnuti na technicky nezbytném posunutí účinnosti."

Opozice s návrhem daňové reformy, jak ji předkládá vládní koalice, nesouhlasí. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka už potvrdil, že jeho strana tuto předlohu ve sněmovně rozhodně nepodpoří.

"Ten návrh vede k dalšímu poklesu daňové kvóty, to znamená, že v příštích letech způsobí další výpadky ve veřejných rozpočtech. A stát to bude muset dohánět novými rozpočtovými škrty. A to vůbec nepokládáme za rozumné řešení v době, kdy máme už teď schodek, který se pohybuje kolem 130 miliard korun."