Sazba DPH poroste

Miroslav Kalousek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Potraviny, léky nebo knihy od příštího roku v Česku zdraží. Snížená sazba daně z přidané hodnoty totiž stoupne ze současných deseti na čtrnáct procent. Od roku 2013 by se ale měla snížit například cena energií, protože se obě sazby DPH sjednotí na 17,5 procentech. Na tomto postupu se dohodla vláda.

Petr Nečas,  foto: Vláda ČR
Jednotná sazba daně z přidané hodnoty zdraží potraviny, léky, tisk či knihy, a také bydlení, městskou hromadnou dopravu, ubytování, zdravotní a sociální péči, vstupné na kulturní akce, výstavbu bytů nebo svoz odpadu. Premiér Petr Nečas ale přišel s opačným příkladem:

"Já bych chtěl připomenout, že v roce 2013, kdy dojde ke sjednocení sazeb DPH, drtivá většina komodit, které jsou v základní sazbě DPH, půjde s DPH dolů. Včetně takových věcí, jako jsou energie. Tak dokonce očekáváme záporný vliv na růst cen."

Smysl této reformy DPH přiblížil ministr financí Miroslav Kalousek:

Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
"Smyslem této změny je získat zdroje pro zvláštní účet rezervy na důchodovou reformu. A je také zapotřebí upravit koeficienty tak, aby veškeré inkaso z této zvýšené daně šlo pouze na zvláštní účet rezervy pro důchodovou reformu, nikoliv na jiné účely, neboť krajské a obecní rozpočty se na důchodové reformě nepodílí."

Podle ministra Kalouska rodiny s dětmi čekají kompenzace:

"Bylo dohodnuto kompenzovat dopady DPH rodinám s dětmi tak, že sleva na dani na jedno vyživované dítě se zvýší o 150 korun, to znamená na jedno dítě získá rodina 1 800 korun ročně."

Nejhlasitěji se proti návrhu ozývali knihkupci a vydavatelé. Podle nich způsobí zdražení knih možná i zánik některých nakladatelství. Požadovali v této věci schůzku s ministrem Kalouskem. Předseda Svazu českých knihkupců a nakladatelů Vladimír Pistorius proto nevylučuje další protesty:

Vladimír Pistorius,  foto: Hynek Bulíř
"My jsme usilovali o tu schůzku asi dva nebo tři měsíce marně, vlastně o jakýkoliv dialog s politiky, a až na velice drobné výjimky se nikdo neozýval. Čili co bude, pokud nás nevyslyší nebo pokud na to nebudou reagovat, těžko říct. Samozřejmě se budeme snažit dělat, co můžeme, čili zvažujeme i případné demonstrace, a tak dále."

Šéf poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík chce kompenzovat zvýšení nákladů vydavatelů prostřednictvím zákona o veřejné prospěšnosti. Věcný záměr zákona už prošel připomínkováním. O tomto návrhu ale Vladimír Pistorius nic neví:

"Já to slyším poprvé, nedovedu si to představit. Myslím, že představa, že by nakladatelé pracovali v režimu obecně prospěšných společností není příliš lákavá, a myslím si, že není ani příliš účelná. A hlavně se to potom nemůže týkat knihkupectví, protože ta knihkupectví, to znamená celá distribuce a tak dále, jsou ohrožená stejně jako nakladatelé."

Podle ministra Kalouska už ale prostor pro jednání není, protože vláda se dohodla, že u jednotné sazby nebudou platit žádné výjimky.

Bohuslav Sobotka
Návrh na změny sazby DPH nyní posoudí zákonodárci. Sociální demokraté ho nepodpoří. Podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky navrhované změny poškodí především lidi s nízkými příjmy:

"Je to rozhodnutí ve stylu Jánošík naruby - zase se bere středně a nízko příjmovým skupinám proto, aby si lidé s nejvyššími příjmy mohli převést část prostředků na soukromé penzijní spoření. Toto rozhodnutí vlády je chybné, nespravedlivé. Sociální demokracie ho rozhodně ani na půdě Poslanecké sněmovny, ani na půdě Senátu nepodpoří. A v případě volebního úspěchu budeme usilovat o to, aby se opět obnovila na naší zemi snížená sazba daně z přidané hodnoty."

Podle informací Mladé fronty Dnes stát na zvýšení DPH nevydělá a na důchodovou reformu mu nezbude skoro nic. Změna DPH má podle listu přinést 22 miliard korun, ministerstva ale spočítala, že zhruba devět miliard spolknou výdaje spojené se zvýšením daně a 11 miliard úlevy a výhody, kterými politici provedení reformy podmínili.