Daňová reforma ruší zvýhodnění stravenek

‘Stravenky’, photo: Kristýna Maková, Czech Radio - Radio Prague International

Ruší se zvýhodnění stravenek, koncept superhrubé mzdy i řada daňových výjimek. To vše obsahuje daňová reforma, kterou schválila vláda, a to i přes nepřítomnost ministrů za TOP 09. Na vládě je zastoupili jejich náměstci, kteří však nemohou hlasovat. Opozice se už nechala slyšet, že reformu ve sněmovně nepodpoří.

Ministr financí Miroslav Kalousek
Pro zrušení daňového zvýhodnění stranevek nezvednou ruku ani poslanci vládních Věcí veřejných. Ministr financí Miroslav Kalousek změny daňové reformy odmítá.

"Ja vůbec nechápu, proč to Věci veřejné říkají. Jejich čtyři ministři zvedli ruku pro vládní koaliční návrh. Samozřejmě se mohou ve sněmovně snažit získat koaliční shodu nad některým pozměňovacím návrhem. Co se týče stravenek, mají to marné, tam koaliční shodu nedosáhnou. A koaliční smlouva jim zamezuje možnost, že by to mohli prohlasovat s opozicí, takže debata o stravenkách je pasé."

Věci veřejné uvedly, že návrh pustily dál jen proto, že jim šlo o zdanění hazardu, ale o stravenkách chtějí ještě jednat. Jejich názor je podle předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové připravena podpořit i ODS. Ministerstvo financí navrhlo pro zaměstnance daňový paušál 3000 korun ročně. Podle odborů jsou ale současné benefity nejméně třikrát větší. Pokud by stravenky daňově zvýhodněné nebyly, je otázkou, kolik zaměstnavatelů by tento benefit zachovalo.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová
I když se o stravenkách nejvíc debatuje, reforma obsahuje řadu dalších novinek. Počítá například se zavedením jednotného inkasního místa, což uvítali podnikatelé a živnostníci. Dále ruší koncept superhrubé mzdy se sazbou 15 procent. Nahradí ho nová sazba daně počítané z hrubé mzdy se sazbou 19 procent. Kabinet podle premiéra Petra Nečase přijal reformu s menšími změnami.

"Prošlo například sjednocení sazby odvodu u hazardu tzv. jednotnou minimální hranicí 20 procent, byl vyjádřen souhlas s tím, aby se daňová sleva změnila na daňový bonus, to jsou ty tři tisíce zaměstnanecké daňové slevy. Byly zachovány daňové slevy u investičních pobídek. Také byly zrovnoprávněny soukromé vědecké a výzkumné instituce s veřejnými z hlediska daňových úlev."

Pro reformu nebude ve sněmovně hlasovat opozice. Změny podle ČSSD a KSČM poškodí veřejné rozpočty, ekonomice nepomůžou a zvýší zatížení zaměstnanců. Tak vidí návrh i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Premiér Petr Nečas
"Pokud bychom měli vládě jako hlavní opoziční strana doporučit rozumný postup, pak bychom jí doporučili, aby tuto reformu do parlamentu neposílala, protože to by veřejným rozpočtům pomohlo nejvíce. Pokud by se vůbec tato reforma, kterou připravil ministr Kalousek, nerealizovala, tak na tom veřejné rozpočty vydělají a nebude se muset škrtat tolik, kolik se v příštích státních rozpočtech škrtat bude."

Podle vlády by naopak měli zaměstnanci na změně několik stokorun vydělat. Změny by měly být platné od roku 2013; zdanění hazardních her už od roku 2012.

Premiér Petr Nečas po jednání vlády kritizoval neúčast ministrů za TOP 09. Ti odmítají na zasedání vlády chodit kvůli výhradám k personálnímu šéfu ministerstva školství Ladislavu Bátorovi, který urazil šéfa strany Karla Schwarzerberga. Premiér bere jejich absenci za neomluvenou a také neomluvitelnou.

"Já jsem přesvědčen, že každý občan ČR si dokáže představit situaci, kdy jenom proto, že se mu nelíbí něco na práci jeho spolupracovníka, který pracuje u vedlejšího stroje nebo u vedlejšího psacího stolu, tak prohlásí, že dokud ten spolupracovník nezmění své chování nebo nebude někam přesunut, tak prostě přestane chodit do práce."

Ministra Kalouska reakce premiéra nepřekvapila.

"Já jsem očekával, že pan premiér obrátí svoji nervozitu vůči těm, kteří se ohrazují proti extremismu ve státní správě, místo aby čerpal svoji energii vůči těm, kteří extremisty ve státní správě hájí. Ale je to volba pana premiéra."

Ministr Kalousek schválení daňových změn přivítal. Na to premiér Nečas reagoval slovy: to se mu to říká, když to nemusel odpracovat. Ministr dodal, že na reformě pracovat čtyři roky a Nečasovo vyjádření přičetl vedru. Podle předsedkyně Poslanecké sněmovny za ODS Miroslavy Němcové celá kauza jen nahrála opozici, které může chtít ve sněmovně projednat, v jakém stavu je nyní vládní koalice.