Odklad. Nebo snad rozklad?

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

O výši daní se rozhodne až po kongresu ODS. Poslanci na žádost ODS navzdory nesouhlasu opozice přerušili na týden jednání Sněmovny. ODS se totiž stále nedohodla na podobě daňového balíčku, s nímž kabinet spojil důvěru. Hlasovat se o něm proto bude až po víkendovém kongresu nejsilnější vládní strany. Stále však není jasné, jak hlasování dopadne.

Zbyněk Stanjura,  foto: ČTK
Poslanci budou o úpravě daní a dalším osudu vlády rozhodovat příští týden v úterý. Občanští demokraté se stále nebyli schopni nedomluvit se šesti nespokojenými poslanci na změnách ve vládním balíčku. ODS chce také počkat, jak se k otázce daní postaví její víkendový kongres. Zbyněk Stanjura, šéf poslanců ODS, připomněl v České televizi, co je základní bod programu strany a proč je nutná úprava daní:

"Klíčový prvek toho programu je rozpočtová odpovědnost, a klíčový je poděbradský artikul, když už někdo mluví o kořenech a základních programových artikulech ODS - to je nezadlužená budoucnost! Nezadlužená budoucnost se přesně promítá i do názvu, označení této vlády, i do politiky této vlády. Je to velmi nepříjemné. My navrhujeme zvýšení nepřímých daní na jeden jediný rok. To se opakovalo několikrát. Stalo se to v okamžiku povodní, byla tam tzv. povodňová stokoruna, ta také platila pouze rok. Takže my jsme navrhli jako kompromis, že to bude platit pouze jeden rok a nemáme z toho žádnou radost. My jsme politická strana s konzervativním programem a myslíme si, že by měly platit minimálně dvě slušné zásady politické soutěže: že platí dohody, které jsme uzavřeli, ať už písemně, nebo slovně, a že po demokratické diskusi menšina respektuje názor většiny."

Poslední slova Zbyňka Stanjury patřila rebelujícím poslancům ODS, kteří jsou ve svých názorech stále neústupní. Podle lídra rebelů Petra Tluchoře je na hledání kompromisu možností ještě dost:

Petr Tluchoř  (uprostřed),  foto: ČTK
"Dva ze čtyř našich návrhů jsme připraveni dát na oltář toho kompromisu, takže to byl dostatečně velký prostor. Pokud se pracovní skupina odmítla s tímto ztotožnit, nebo nechtěli na této bázi ani připustit debatu v klubu, pak si myslím, že nemá valného smyslu tuto pracovní skupinu dále udržovat. Existuje ale řada možností, řada fór, řada míst, kde je možné hledat ten kompromis."

Občanští demokraté teď počkají, jak se k otázce zvyšovaní daní postaví kongres strany, který se sejde o víkendu v Brně a strana si na něm zvolí nové vedení. Kongres by také mohl dát poslancům doporučení, jak o daňovém balíčku hlasovat. Podle jednoho z rebelů, exministra zemědělství Ivana Fuksy, ale zákonodárce nemůže nijak zavázat:

"Nikdo nemůže žádného poslance k čemukoliv zavázat. Nicméně poslanec by měl jednoznačně hlasovat v souladu s volebním programem, s koaliční smlouvou a s programovým prohlášením. Ani v jednom z těchto třech dokumentů nemáme nic o zvyšování daní. Mimo jiné před dvěma lety, v roce 2010, to byl pan premiér, který na kongresu byl zvolen s tím, že říkal, že nedopustí, aby ODS zvyšovala daně."

Bohuslav Sobotka,  foto: ČTK
Opozice s přerušením sněmovní schůze nesouhlasí. Podle ní se o tom, jaké se v Česku budou platit daně, nesmí rozhodovat na stranických kongresech. Tento názor vyjádřil i šéf ČSSD Bohuslav Sobotka:

"Odsouvat projednávání těchto návrhů zákonů za kongres, pak je budeme odsouvat ještě dále, protože koalice nebude schopná se dohodnout, budou se tyto návrhy schvalovat na poslední chvíli, to není metoda, kterou by se měly realizovat jakékoliv reformy. Už tak mají tyto návrhy řadu nedostatků, už tak mají řadu chyb, už tak nejsou dohodnuty s opozicí, nemají žádnou širší podporu."

Trpělivost s ODS už dochází i vládním koaličním partnerům. Podle šéfa poslanců TOP09 a Starostů Petra Gazdíka to bylo naposled, co s odkladem hlasování o daních jejich poslanci souhlasili:

Foto: ČTK
"My bychom rozhodně nepodpořili žádné další odsouvání. To je skutečně bezprecedentní případ toho, že tady zasedají stranické orgány. Bohužel je to situace, která vznikla uvnitř Občanské demokratické strany, a naše trpělivost příštím týdnem, a myslím, že nejenom nás, skončí."

Také třetí vládní koaliční partner, strana LIDEM, dává ODS na nalezení kompromisu týden. Pak by se podle šéfky této strany Karoliny Peake mělo v případě nedohody začít jednat o předčasných volbách:

"Jsme stále ještě v tom legislativním štronzu, kdy čekáme na vyřešení celé situace v ODS. To štronzo neprobíhá pouze zde, v Poslanecké sněmovně, ale bohužel i na vládě, kde jsme přerušili řadu citlivých bodů, bodů citlivých pro ODS. A já velmi doufám, že od příštího týdne už se vrátíme k normální práci. Anebo si řekneme, že jediné, co má cenu, už jsou předčasné volby."

Ministr financí Miroslav Kalousek věří, že předlohy lze ve Sněmovně při dobré vůli do konce roku přijmout.