Tlustý hraje v tuto chvíli vabank

Komentátor týdeníku Euro Jan Štětka, foto: autor
0:00
/
0:00

Soubor opatření k reformě veřejných financí schválili poslanci minulý týden. Zaznívají ale hlasy, že tímto by reformní snaha této vlády mohla být vyčerpána. Je to pravděpodobné? Také na to jsem se zeptal komentátora týdeníku Euro Jana Štětky.

Komentátor týdeníku Euro Jan Štětka,  foto: autor
"Je pravda, že Mirek Topolánek završil určitou etapu povolebního vývoje. Splnil určitý předvolební slib. Ale stále tady doutná už skoro roční spor, který podle mého názoru bude dále eskalovat. A to je spor mezi Vlastimilem Tlustým a Mirkem Topolánkem. Možná se tento spor ještě zásadnějším způsobem bude projevovat sporem mezi dvěma těžšími váhovými kategoriemi, a to mezi Tlustým a ministrem financí Miroslavem Kalouskem. Myslím, že Tlustému se v tuto chvíli povedlo dostat Kalouska do hry tím, že poukazuje na Topolánkovu závislost na Kalouskovi. A tím tak trošku používá Kalouska ke svému útoku proti Topolánkovi."

Já měl spíše na mysli to, zda se nyní reforma nezastaví, popřípadě nezabrzdí, protože už se pomalu začnou blížit další volby a vlády se v takové situaci většinou už k zásadnějším krokům neodváží. Přitom tím dalším krokem by měla být zejména důchodová reforma.

Vlastimil Tlustý,  foto: autor
"To je další problém, protože vláda ztratila jeden ze čtyř volebních let dohadováním o sestavení vlády. Zbývají tři roky. To znamená, že příští rok, kdy by vlastně mělo gradovat úsilí o důchodovou reformu, bude už vláda v poločase a bude myslet trošíčku na zadní kolečka. To máte určitě pravdu, že Topolánkova bude tímto směrem uvažovat. Rétorika možná bude stále stejná, ale na zadní kolečka se bude myslet. Kromě toho tady ještě budou volby do krajů a myslím, že sestavování krajských kandidátek politikou v ODS ještě zahýbá."

Mirek Topolánek často zdůrazňuje, že na co zatím sáhl, to se mu podařilo. Zatím vyhrál všechny volby, do kterých šel. Vy sám jste ho nazval svým způsobem dítětem štěstěny. Myslíte si, že existuje něco, co by mu v příštích měsících mohlo obrazně řečeno zlámat vaz?

"Srazit vaz mu může právě ten spor s Vlastimilem Tlustým, protože jako by tady nastupovalo něco, co po celou dobu Topolánkova vedení bylo velmi silné. Tlustého středočeská organizace ODS vždy měla silný hlas. Je to také i jakýsi spor o dědictví po Václavu Klausovi, který nebyl zvolením Topolánka před pěti lety vyřešen a neustále doutná. Navíc Tlustý hraje v tuto chvíli vabank, protože byl odstraněn ze všech funkcí a poslední, která mu zbývá, je funkce šéfa středočeské organizace ODS. Myslím, že nemá moc co ztratit. I on mimo mikrofon často říká, že je ochoten jít až úplně na hranu. Myslím, že nastává čas lámání chleba. Topolánek svou úlohu splnil. A jako mouřenína ho možná strana zase pošle pryč."

Nemá místo Středočecha Tlustého větší šanci Pražák, první místopředseda ODS Pavel Bém?

Pavel Bém,  foto: autor
"Pavel Bém, to je další hráč, o kterém v toto chvíli možná zákonitě není slyšet. Právě proto, že má ty ambice, tak se do probíhajících sporů nechce pouštět. Nechává to na Tlustém a na Topolánkovi. Snad čeká, že oba se tím sporem oslabí, že ukážou karty, a že Bém možná nakonec přijde a slízne smetanu."

Nehrozí náhodou ODS to, co se stalo ČSSD jako vládní straně, že čím déle byla vládní stranou, tím více v ní soupeřily různé vlivové skupiny?

Premiér Mirek Topolánek
"Myslím, že to hrozí, ale na trošku jiné úrovni. ODS má na rozdíl od ČSSD dlouholetou zkušenost s mocí na regionální úrovni. Tam má naprosto jasnou převahu v republice. Právě rozpor mezi úspěšnou regionální, krajskou reprezentací, a tou dosud méně úspěšnou celostátní reprezentací bude teď možná v ODS dominantní. Bude to tedy trošku něco jiného, než bylo v ČSSD. V zásadě ale ten spor bude podobný, protože i tady už se vytvořily určité skupiny, které podporují určitý typ politiky. Myslím, že ani Topolánek by nebyl tím dítětem štěstěny, kdyby za sebou neměl určité hospodářské skupiny. To samé se ale dá říci i o Tlustém, který se obklopuje určitými lidmi z byznysu. To samé by se dalo říci i o Bémovi."