Situace v ODS je napjatá

Vlastimil Tlustý
0:00
/
0:00

Poslanecká sněmovna v úterý znovu odsunula jednání o vládním návrhu majetkového vyrovnání s církvemi. Jeho vyřazení z programu jednání prosadila levice spolu s třemi občanskými demokraty v čele s Vlastimilem Tlustým. Tento jejich postup vyvolává napětí v ODS i koalici.

Vlastimil Tlustý
Tři poslanci ODS Vlastimil Tlustý, Jan Schwippel a Juraj Raninec zablokovali spolu s opozicí projednání vládního návrhu majetkového vyrovnání s církvemi. Ten počítá s vrácením asi třetiny majetku zabaveného za komunistické vlády, zbytek by měla nahradit finanční částka ve výši 83 miliard korun. I s úrokem by to bylo za 60 let celkem asi 270 miliard korun. Návrh má své kritiky, k nimž patří právě i zmiňovaní poslanci. Podle nich kompenzace není dostatečně zdůvodněna. Vlastimil Tlustý zdůrazňuje, že je pro vyrovnání s církvemi, jde mu prý ale o to, aby bylo v souladu s restitučními zákony. Poslanci Tlustý, Schwippel a Raninec také zatím nehodlají podpořit tzv. antidiskriminační zákon. Jednání svých tří zákonodárců kritizuje ODS. Už tak napjatý vztah premiéra a bývalého ministra financí Tlustého se v těchto dnech ještě vyhrotil. Politolog Petr Just říká, že spory mezi Tlustým a Topolánkem nejspíše mají kořeny v době, kdy Vlastimila Tlustého vystřídal na postu ministra financí Miroslav Kalousek.

"Pravděpodobně od tohoto momentu se datuje určitá nevraživost mezi Topolánkem a Tlustým. Od té doby jsme svědky toho, že Vlastimil Tlustý čas od času vystoupí i veřejně s kritikou Mirka Topolánka, s kritikou vládních předloh, s kritikou postoje ODS ve vládě. Prý příliš odstupuje od svého programu, přenechává příliš mnoho vlivu Miroslavu Kalouskovi a lidovcům, že vlastně zrazuje svůj program, s nímž šla do voleb, zejména ten ekonomický program, jehož byl Vlastimil Tlustý spoluautorem, a který byl vlajkovou lodí programu ODS."

Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Premiér Topolánek považuje úterní odložení jednání o majetkovém vyrovnání s církvemi za komplikaci, koalici ale podle něj neohrozí. Petr Just připomíná, že zatím se vždy koalici podařilo zvládnout situaci, kdy se někteří její poslanci stavěli proti většině.

"Teď se ale dostáváme do situace, kdy ti tři poslanci ODS vystupují velmi razantně, vystupují s tím, že chtějí ten svůj boj, i třeba proti těm církevním restitucím, chtějí dotáhnout do konce. Navíc to číslo tři, byť je malé, může být pro tuto koalici vražedné. I kdybychom počítali, že Melčák a Pohanka patří do vládní koalice, a že tudíž koalice má 102 hlasů, přijde-li o tři poslance, tak už je v menšinové pozici. Zatímco ty předchozí události související s „disidentstvím“ jednoho nebo dvou poslanců či poslankyň vždycky vyvolávaly víceméně teoretickou hrozbu pádu vlády, při třech poslancích už je to reálné."

Poslanci Tlustý, Raninec a Schwippel říkají, že ze strany ani z poslaneckého klubu neodcházejí a jde jim o dodržování stranického programu. Jejich odpůrci ale naopak tvrdí, že chtějí nynější koalici rozložit.