Vláda představila plán reforem

Zleva: Petr Nečas, Miroslav Kalousek a Mirek Topolánek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Vláda představila scénář reforem, který počítá se změnami daní, sociálních dávek nebo nemocenské. Cílem je zastavit zadlužování státu. Reformy ale musí schválit parlament - ve sněmovně vláda disponuje stovkou hlasů a ani jednota koaličních poslanců schválení reforem nezajistí. Navíc není jisté, jestli pro návrh reforem zvednou ruku všichni vládní poslanci. Co reforma přináší se dozvíte od Martiny Lustigové.

Zleva: Petr Nečas,  Miroslav Kalousek a Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Vládní koalice považuje reformu za nezbytnou. Proč? To vysvětluje ministr financí Miroslav Kalousek: "Pokud nepřikročíme k reformám veřejných rozpočtů a deficity pojedou svou šílenou trajektorií, dostaneme se do situace, kdy začne být obtížné refinancovat státní dluh, kdy začne být obtížné financovat tyto deficity a kdy se systém veřejných rozpočtů ocitne v pozici dluhové pasti."

Pokud obě komory parlamentu reformní balík schválí, měli by lidé od příštího roku platit jednotnou patnáctiprocentní daň z příjmu. Ta se ale bude počítat z vyššího základu, z takzvané superhrubé mzdy - tedy včetně sociálního a zdravotního pojištění. Změny doprovodí vyšší slevy na daních. Snížená sazba DPH, která se vztahuje například na potraviny nebo léky, se zvýší ze současných pěti na devět procent. Základní sazba zůstane 19 procent. Podnikům se mají daně z příjmů snižovat postupně, v roce 2010 to má být 19 procent.

Bohuslav Sobotka
Vláda také plánuje snížit porodné. Výše rodičovského příspěvku bude záviset na době, jakou matka nebo otec s dítětem doma stráví. Jinak se budou vyplácet i přídavky na děti. Úsporným krokem má být to, že nemocenská bude vyplácena teprve od čtvrtého dne nemoci. Vláda také hodlá snížit počet úředníků ve státní správě nebo zmrazit platy poslanců, senátorů, ministrů nebo soudců.

Vláda tvrdí, že na reformách by měli vydělat všichni, a to bez ohledu na výši příjmu. Opozice ale namítá, že výhody získají jen bohatí. Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka je přesvědčený, že vládní plán poškodí střední vrstvu a důchodce: "Pokládám tuto reformu za útok na peněženky zejména středních vrstev, to jsou lidé, kteří vydělávají mezi dvaceti a třiceti tisíci hrubého měsíčně, to jsou lidé, kteří pocítí nejméně snížení daně z příjmu, ale samozřejmě zaplatí zvýšenou daň z přidané hodnoty. A nechci zapomenout na zhruba dva miliony seniorů, kteří neplatí žádnou daň z příjmu, to znamená, že vláda je v této oblasti nekompenzuje a já jsem ani v té vládní prezentaci nezaznamenal onen příslib valorizace tisíc korun."

Vlastimil Tlustý
Premiér Mirek Topolánek ovšem odmítá, že by reforma poškodila střední vrstvu: "Rétoriku o superhrubé mzdě zpochybňuje to, že ty slevy na jednotlivé vyživované osoby, na děti i na dospělé, jsou podstatně vyšší, to znamená, že nakonec všechny příjmové skupiny, ať si vyberete jakoukoliv cílovou rodinu nebo jakoukoliv kombinaci, nakonec zaplatí i při zvýšeném DPH méně na dani, než je tomu dnes."

Opoziční ČSSD a KSČM považují většinu reforem za asociální a nepodpoří je. Koalice se tedy zřejmě bude muset spoléhat na bývalé poslance ČSSD Miloše Melčáka a Michala Pohanku. Jisté ale není ani to, jestli reformy podpoří všichni koaliční poslanci. S ostrou kritikou vystoupil poslanec ODS a bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý. Podle něj z původního návrhu ODS zbylo jen velmi málo: "Ono to vypadá jako reforma ODS, ale žádná reforma ODS to není. Tam zbyla jediná věc, a to je číslo patnáct procent. Všechno ostatní je jinak a hlavně je to nefunkční. Kdybych použil nějaké přirovnání, tohle není reforma, to je maketa reformy, která kromě škrtů, které jsou připravovány, žádné další efekty podle stanoviska odborníků nemůže přinést."

Sněmovna by se reformami mohla začít zabývat v červnu. Kabinet je chce předložit a projednávat jako jeden celek.