Je vládní reforma ohrožena koaličními poslanci?

Minulý týden vláda představila reformu veřejných financí. Kritické hlasy se ozývají nejen z opozičních, ale také z koaličních lavic. Nejhlasitějším kritikem navrhované reformy je poslanec ODS a bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý. Více se dozvíte z rubriky, kterou připravila Martina Lustigová.

Foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague International
Podle Vlastimila Tlustého reforma nepovede ke zjednodušení daňového základu ani ke zjednodušení daňového přiznání. Tlustý proto připraví pozměňovací návrhy, které předloží ostatním poslancům: "Poslanecká sněmovna buď takové změny akceptuje a bude to v souladu s programem ODS nebo jeho původním záměrem, pokud se něco takového nepodaří, tak já samozřejmě nemohu připojit svůj podpis k návrhu, který vlastně zcela opouští program ODS. A nepřipojit se k takovému návrhu samozřejmě znamená, nedojde-li v něm ke změnám, ho nepodpořit."

Podle ministra financí Miroslava Kalouska není volební program ODS realizovatelný: "Samozřejmě, že každý má právo na předložení jakéhokoliv pozměňovacího návrhu. Ale to, co předkládáme, je maximum možného. A předkládat návrhy, které ve svém důsledku jenom povedou ke zvyšování deficitu, nemá žádný smysl. To bychom to pak nemuseli dělat."

Vláda chce, aby sněmovna přijímala návrh reforem jako jeden celek, tedy bez pozměňovacích návrhů. Premiér Mirek Topolánek ale i přesto věří, že Vlastimila Tlustého k podpoře reforem přesvědčí. Kritické hlasy se ozývají také z dalších koaličních stran. Poslancům vadí například to, že přípravu reformy neprovázela dostatečně hluboká diskuse - to kritizoval například místopředseda Poslanecké sněmovny za KDU-ČSL Jan Kasal.

Postupovala vláda správně? Neměla si nejdříve vyjednat podporu v poslaneckých klubech? Ptáme se politoložky Vladimíry Dvořákové:

Vlastimil Tlustý
"Já si myslím, že nepostupovala úplně dobře. Samozřejmě vždycky je jednodušší dohodnout se v rámci zástupců těch tří stran. Ale třeba ponechat při těch diskusích stranou pana Tlustého, který byl přece jen vnímán jako otec té reformy z pera ODS, asi nebylo úplně ideální, protože se dalo očekávat, že se ho to nějakým způsobem dotkne nebo že vystoupí kriticky. Na druhou stranu samozřejmě koalice měla obavy, aby to jednání nebylo rozbito hned na počátku."

Jak vnímá kritiku reformy zevnitř koalice veřejnost?

"Já si myslím, že většina veřejnosti asi příliš nevnímá detaily, jak ta reforma vypadá nebo nevypadá, protože to je spíše pro odbornou diskusi mezi ekonomy. Spíše to vyvolává dojem jisté nejednoty, zeslabuje to celkové postavení koalice, zeslabuje to pocit, že udělala nějakou dobrou práci, protože když je slyšet kritika i z vlastních řad, tak to vždycky vyvolává větší rozpaky i ve veřejnosti."

A proč je Vlastimil Tlustý tak ostře proti reformě? Mohou hrát roli i jiné než ekonomické motivy?

"Samozřejmě všichni předpokládají, že se ho to poměrně hluboce dotklo, protože on byl vnímán jako otec té reformy. Nakonec vlastně nebyl ani ministrem financí, tu reformu potom navrhoval někdo jiný, zodpovědnou osobou byl pan Kalousek z KDU-ČSL, a to vnímal i jako zeslabení pozice ODS. Takže tam samozřejmě muselo být i takové to osobní dotčení velmi silně přítomno. Já si myslím, že ten osobní rozměr je tam hodně silný. A navíc, když byl potom vynechán z jakékoliv diskuse o té reformě, tak si myslím, že ten pocit, že byl obejit nebo že se mu nenaslouchalo, byl asi dost silný."

Pokud vláda reformy ve sněmovně neprosadí, chce směřovat k předčasným volbám. Podle premiéra Topolánka by vláda vybrala zákon, se kterým by spojila otázku důvěry a pak by koaliční poslanci neumožnili jeho projednání. Podle ústavy by následovaly předčasné volby. Je to správný krok? Není to také svým způsobem nátlak na poslance, aby neriskovali a reformu podpořili?

"Samozřejmě tohle je vždycky obrovsky riskantní krok. Občas se to dělá. Dělá se to právě v tom momentě, kdy je snaha více ty poslance disciplinovat - to znamená, poslanec se nerozhoduje pouze o reformním balíčku nebo o tom konkrétním zákonu, se kterým je hlasování o důvěře spjato, ale přemýšlí potom jakoby zodpovědněji o tom, že nejde o jeden zákon, ale jde skutečně o setrvání té vlády. Samozřejmě většinou se premiéři, kteří se pro tento krok rozhodnou, snaží spočítat potenciální podporu, jakou by mohli mít, jakou by nemohli mít. Někdy jim to vyjde, někdy jim to nevyjde."

Ani hlasy všech koaličních poslanců nebudou ke schválení reformních zákonů stačit. A opozičním sociálním demokratům a komunistům se vládní návrh reformy nelíbí. Místopředseda ČSSD Milan Urban vysvětlil, za jakých okolností by sociální demokraté reformu podpořili: "V zásadě by se muselo změnit DPH, muselo by se změnit to, že číslo patnáct procent snížení daně z příjmů tam nebude, ale bude tam nějaké pásmo mezi jednotlivými daněmi z příjmů. Čili jsou to věci, které my máme zanalyzovány, spočítány. Nepředpokládám, že tato vládní koalice nám bude naslouchat." Bez podpory opozičních stran by se vláda musela spolehnout na hlasy bývalých poslanců ČSSD - Miloše Melčáka a Michala Pohanky. Tito poslanci se ale ještě nerozhodli, jak budou hlasovat.

Jaké má reforma šance na schválení? Podle Vladimíry Dvořákové je to otázka politického vývoje v několika příštích měsících: "Jak bude vypadat vládní koalice za několik měsíců, se teď dá opravdu těžko předvídat, protože zde pořád máme kauzu pana Čunka. Je to kauza, která vlastně může tuto vládu potopit dříve, než vůbec dojde k jakýmkoliv zákonům a hlasováním o těchto reformách, protože ten tlak na odstoupení pana Čunka už je velmi silný."