Reformy podle ODS a ČSSD

Vlastimil Tlustý (uprostřed), foto: ČTK
0:00
/
0:00

Zatímco občanští demokraté ve čtvrtek na pražském Žofíně sváděli boj o podobu vládního návrhu reformy veřejných financí, opoziční sociální demokraté prezentovali veřejnosti vlastní vizi reformních kroků, které by vedly k hospodářskému růstu a snížení schodků rozpočtu.

Vlastimil Tlustý  (uprostřed),  foto: ČTK
Poslanec ODS a bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý na Žofíně představil vlastní vizi reformy. Uvedl současně hlavní výhrady k vládním záměrům, které nepokládá za skutečnou reformu. Poslanec Tlustý by chtěl zavést jednotnou daň z příjmu pro fyzické a právnické osoby ve výši 12 procent, vyšší sazbu DPH snížit z 19 na 17 procent a celkově zjednodušit daňový systém. A jak by si to představoval?

"Kdo zná současnou podobu zákona o dani z příjmu tak ví, že je tam veliká spousta asi 360 různých výjimečných režimů, nejrůznějších typů výjimek. A to ve své podstatě znamená, že jsou ze zdanění vylučovány nejrůznější příjmové položky. To zjednodušení tedy znamená méně výjimek, je navrhováno zredukovat počet výjimek přibližně na deset procent současného stavu - 35 až 40."

Premiér Mirek Topolánek je připravený diskutovat o některých Tlustého námětech, například o daňových úlevách a odpočitatelných položkách. Podle něj je ale třeba respektovat koaliční dohodu a rozložení sil v Poslanecké sněmovně.

Bohuslav Sobotka
"Pro mne je důležité, aby s těmi reformními kroky souhlasili všichni poslanci KDU-ČSL, všichni poslanci Strany zelených, všichni poslanci ODS, a podle dohody, kterou jsme jako předsedové uzavřeli s panem poslancem Melčákem a panem poslancem Pohankou, i tito dva poslanci. Přání v tomto smyslu na daleko radikálnější a více 'odeesácky' střižené reformy je v kontextu té politické situace směšné."

Vládní reformu veřejných financí zcela odmítá opoziční ČSSD. Tvrdí, že je výhodná jen pro pět procent obyvatel a navíc prý snižování daní rozpočtové schodky nevyléčí. Místo balíku reformních změn navrhuje "permanentní reformu". Ve svém materiálu "Cesta růstu životní úrovně" uvádí, že hospodářského růstu a snížení schodků rozpočtu chce dosáhnout aktualizací své politiky. Problém s deficitem veřejných financí podle ní nelze řešit poklesem daní, s nímž kabinet počítá. Navrhuje proto reformu rozdělit do dvou fází, říká místopředseda strany Bohuslav Sobotka:

"Tu první, v letech 2007 - 2008, věnovat rozpočtové stabilizaci a poklesu rozpočtového deficitu, a na základě výsledků této první fáze potom definitivně nastavit parametry modernizace daňového systému. To znamenám, že snížení některých daní by následovalo až ve druhé fázi reformy, tedy v období 2009 - 2010."

Podle Bohuslava Sobotky by vládní reforma znamenala výpadek příjmů rozpočtu ve výši desítek miliard korun.

Oponenti namítají, že ODS a ČSSD hovoří o reformě, zatímco v obou případech jde pouze o konsolidaci veřejných financí, protože problémem je především financování zdravotní péče a důchodů.