Mléčný krém Pribináček se v Přibyslavi vyrábí 70 let, vyváží se na Slovensko

Mléčný krém Pribináček se v mlékárně v Přibyslavi - Hesově vyrábí 70 let. Sladký krém z tvarohu a smetany byl na trh uvedený v roce 1954, aby dětem po válce dodal potřebnou výživu. Ze závodu, který teď patří společnosti Savencia, se Pribináček vyváží i na Slovensko. Podle podniku tam je nejprodávanější značkou mléčných dezertů. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytl generální ředitel společnosti Aleš Malenka.

V minulém roce bylo Pribináčku vyrobeno přibližně 4800 tun. Mimo území bývalého Československa sladký tvaroh nikdo nezná, řekl novinářům Vladimír Čejna, manažer firmy pro gastrovýrobky. Limitem pro export do vzdálenějších zemí je podle něj i trvanlivost Pribináčku, která je něco přes měsíc.

Společnost Savencia je držitelem ochranné známky Pribináček a jeho grafických prvků. Snaží se rozšiřovat portfolio výrobků s touto značkou. Do odborné soutěže Mlékárenského dne, který bude v sobotu v Přibyslavi, poslal výrobce banánový Pribináček. Na druhou stranu zůstává věrný klasickým recepturám a příchutím, jako je vanilka a kakao.