Ekonomický přehled týdne

Foto: MarekV, Wikimedia CC BY-SA 3.0
0:00
/
0:00

Travel Servis se stal druhým největším akcionářem Českých aerolinií. Společnost dokončila nákup 34 procent akcií od Korean Air.

Travel Servis vstoupil do Českých aerolinií

Foto: MarekV,  Wikimedia CC BY-SA 3.0
Travel Servis se stal druhým největším akcionářem Českých aerolinií. Společnost dokončila nákup 34 procent akcií od Korean Air. Mluvčí Travel Servisu Vlaďka Dufková říká, že se teď zaměří na hospodaření ČSA:

"Během následujících několika týdnů bude Travel Servis z pozice nového akcionáře analyzovat skutečný stav v Českých aeroliniích."

Korean Air nadále drží 44 procent akcií ČSA. Travel Servis spolu s pětinovým podílem státního Českého aeroholdingu bude mít v ČSA většinu.

Travel Service je největší českou leteckou společností, která od svého vzniku v roce 1997 výrazně expandovala a dnes působí v České republice, na Slovensku, v Maďarsku a Polsku.


Bavorsko přispěje šesti miliony eur na rozšíření železničního spojení z Prahy do Mnichova

Bavorsko přispěje na rozšíření a zrychlení železničního spojení z Prahy do Mnichova přes Plzeň, Domažlice a Furth im Wald. Bavorský zemský sněm uvolnil na přípravné práce šest milionů eur (165 milionů korun). Na setkání s novináři po jednání s českým ministrem dopravy Danem Ťokem to řekl bavorský ministr dopravy, výstavby a vnitra Joachim Herrmann.

Foto: Filip Jandourek
Trať mezi Prahou a Mnichovem je nyní jednokolejná a neelektrifikovaná. Ministři se podle Herrmanna dohodli, že celý záměr přihlásí do Bruselu jako společný projekt. Spojení vlakem z Prahy do Mnichova trvá zhruba šest hodin. Po modernizaci by se mělo zkrátit na čtyři a půl hodiny.

Ministři se bavili také o silničním spojení mezi oběma zeměmi, potvrdil Ťok:

"Kromě dálnice A 5 na Norimberk jsme se bavili také o tom, že Česká republika má zájem urychlit výstavbu rychlostní komunikace na Karlovy Vary a Cheb a rovněž o našich plánech na rychlostní komunikaci Praha - Pasov."


O energetickém zákonu rozhodne Sněmovna zřejmě až za týden

Jan Mládek,  foto: archiv Ministerstva průmyslu a obchodu ČR
Energetický zákon by podle ministra průmyslu Jana Mládka z ČSSD neměl zdražit energie pro domácnosti. Řekl to ve sněmovně při projednávání předlohy. Poslanci ale nerozhodli - k zákonu se vrátí podle všeho za týden.

Závěrečné čtení rozsáhlé vládní novely zablokovalo hnutí Úsvit. Jeho poslanci si myslí, že podstatně zdraží elektřinu pro domácnosti. To ale ministr průmyslu Jan Mládek odmítá:

"Běžným spotřebitelům má přinést lepší komfort co se týká odběrných míst. Občanům má umožnit postavit si malé fotovoltaické elektrárny na střechách. V případě, že budou do deseti kilowatt, tak dokonce bez živnostenského listu. Nový občanský zákoník je také třeba promítnout do navazujících zákonů a tento je jeden z velmi důležitých."

Podle poslanců z hnutí Úsvit není norma kvalitně připravená. Neúměrně podle nich také oslabuje pravomoci Energetického regulačního úřadu. Ten má vůči novele značné výhrady. Ministerstvo podle něj například nespočítalo její dopady.


Stavaři varují před riziky dostupnějších dotací na zateplování

Stavaři varují před riziky dostupnějších dotací na zateplování a další úpravy domů. Přestavby podle nich můžou být nekvalitní.

Foto: Barbora Kmentová
Program Nová zelená úsporám vypisuje ministerstvo životního prostředí. Úřad v programu ruší povinnost používat jen úředně schválený materiál a certifikované firmy. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) se snížení kvality prací a materiálu nebojí. Ani předem schválené seznamy materiálů a firem podle něj v předchozích dotačních programech nebyly zárukou:

"Samozřejmě budou muset být splněny určité technické podmínky tak, aby ty peníze byly vyplaceny. Musíme si také uvědomit, že lidé nedostávají stoprocentní dotaci. Pokryje maximálně 50 procent nákladů a 50 procent stále budou platit sami. Jsem přesvědčen, že lidé nakonec stejně budou využívat náš seznam pro inspiraci. Když člověk něco takového plánuje, tak si to chce sám pro sebe udělat dobře."

V letošním programu můžou zájemci nově žádat třeba o příspěvek jen na částečné zateplení, výměnu elektrického topení na tepelné čerpadlo nebo úpravu rodinného domu nad 350 metrů čtverečních.

Konkrétní žádosti začne Státní fond životního prostředí přijímat 15. května. Celkově můžou zájemci vyčerpat 1 miliardu a 100 milionů korun.


Deficit veřejných financí loni stoupl na dvě procenta

Deficit veřejných financí loni stoupl na dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP) z předloňských 1,16 procenta. Uvedl to Český statistický úřad (ČSÚ). Deficit stoupl kvůli nárůstu investičních výdajů vlády, růstu vládních výdajů na konečnou spotřebu a výplatě 14 miliard korun klientům z Fondu pojištění vkladů.

Letos vláda počítá s deficitem veřejných financí ve výši 1,9 procenta HDP, tedy také pod EU požadovanými třemi procenty HDP.

Celkový veřejný dluh v poměru k HDP podle ČSÚ loni naopak klesl na 42,6 procenta z předloňských 45 procent. Celkový státní dluh podle kritérií pro přijetí evropské měny eura nesmí překročit 60 procent HDP. Pokles byl podle statistiků způsoben růstem ekonomiky a stabilní úrovní státního dluhu.


Unipetrol může ovládnout Českou rafinérskou

Petrochemický holding Unipetrol se může stát výlučným vlastníkem České rafinérské. Transakci schválil napodruhé Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), když zamítl odvolání jednoho z účastníků řízení. ČTK to řekl mluvčí úřadu Martin Švanda.

Po dokončení transakce, které se očekává v letošním druhém čtvrtletí, se společnost Unipetrol stane jediným akcionářem České rafinérské. Unipetrol je součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě.


Na český bankovní trh vstoupí francouzská BNP Paribas

Na český bankovní trh vstoupí největší francouzská bankovní skupina BNP Paribas prostřednictvím fúze s dceřinou firmou Cetelem. Ta je největší úvěrovou společností v Česku. Stejný proces chystá skupina BNP Paribas i na Slovensku, napsal server iHNed.cz.

"Spojení s Cetelemem proběhne do konce června. Nová banka se bude držet naší specializace, kterou jsou hlavně úvěry a pojištění s tím související. Zaznamenáváme ale také poptávku klientů i po běžných a spořicích účtech a je to něco, s čím v následujících letech počítáme," řekl v rozhovoru místopředseda představenstva Cetelem ČR Emmanuel Bourg.

Cetelem je největší nebankovní poskytovatel úvěrových produktů na českém trhu se specializací na půjčky a spotřebitelské úvěry.


Tesco řeší problém s odlivem zákazníků

Foto: Kristýna Maková
Největší britský řetězec a světová trojka Tesco řeší problém s odlivem zákazníků. Kvůli tomu firma propustila už část svých zaměstnanců a ve hře je i další snižování stavů.

Jen v Česku má řetězec stovky poboček, čerpací stanice a obchodní centra. Jaká budoucnost čeká Tesco na českém trhu? Podle analytika společnosti Cyrrus Jiřího Šimary se úsporné kroky dají očekávat_

"V uplynulých letech počet kancelářských pozic až neúnosně nabobtnal a určitá redukce - zvláště pak při současných problémech - už byla zapotřebí. Předpokládám, že v první fázi dostane úsporný program svou šanci a zavře se několik poboček, zvláště těch méně rentabilních, firma propustí část zaměstnanců a výrazně si sníží investiční náklady."

Za poslední finanční rok Tesco prodělalo v Česku čtyři miliardy korun.


Zvýší se ochrana nezadluženého manžela při exekuci

Exekucí v Česku loni přibylo. Bylo jich 828 tisíc - to je o 16 procent víc než rok předtím. Průměrná částka, kterou exekutoři vymáhali loni na českých dlužnících je 78 tisíc korun.

Foto: Ladislav Bába,  ČRo
Kvůli neuhrazeným pohledávkám se lidé často dostávají do problémů. Problematické je podle exekutorů to, že Češi si rádi berou spotřebitelské úvěry a to mnohdy na zbytečnosti.

Sněmovna schválila vládní novelu zákona, kterou se při exekuci zvýší ochrana nezadluženého manžela. Exekuce se například nemá vztahovat na polovinu peněz na společném bankovním účtu. Nezadlužený dostane upozornění, že si tuto částku může vybrat.

Novela má také zabránit tomu, aby lidé kvůli menším dluhům nepřicházeli hned o střechu nad hlavou, říká ministr spravedlnosti Robert Pelikán za hnutí ANO:

"Do určité hranice 50 tisíc korun není možné prodat nemovitost, která slouží dlužníkovi k bydlení. Pokud by měl byt, který pronajímá, tak ten prodat lze. Ale nemovitost sloužící k bydlení nikoliv. Vycházíme z toho, že dělat z lidí bezdomovce se nevyplácí nikomu."

Novelu musí ještě schválit senát a podepsat prezident. Platit by měla do několika měsíců. Návrh zakazuje také zabavit hračky nebo věci, ke kterým má vlastník citový vztah.


Po 31 letech končí limity na mléko

Po 31 letech končí limity, které evropské - a tedy i české zemědělce - brzdily v produkci mléka. Od teď můžou vyrábět neomezeně. S koncem takzvaných mléčných kvót se ale může změnit cena mléka.

Mléčné výrobky | Foto: Radio Prague International
Farmáři se bojí, že po konci kvót se na zdejším trhu objeví zahraniční konkurence. Začne prodávat vlastní mléko a kvůli možnému přetlaku na trhu by mohly mlékárny snížit výkupní ceny. Dobrá zpráva pro kupující mléka v obchodech, špatná pro jejich producenty. Jestli se ceny skutečně sníží, v obchodech se to projeví s několika měsíčním zpožděním.

"Mlékárna by měla profitovat z toho, že tady bude po určitou dobu přetlak mléka. To nebude trvat dlouho, rovnováha se ustaví velmi rychle. Jestli jsme uspěli v konkurenci doteď, tak bychom měli být schopni v ní uspět i dál," odhaduje místopředseda Českomoravského svazu mlékárenského Oldřich Obermaier.

Poptávka po mléku je tady i celosvětově zatím silná, takže ceny v poslední době příliš nekolísají.


Česká společnost získala mezinárodní cenu za výrobu bioplastu

Česká společnost Nafigate Corporation získala prestižní mezinárodní cenu Frost & Sullivan za to, že uvedla na trh inovativní biotechnologii, pomocí které z použitého fritovacího oleje vyrábí bioplast.

Frost & Sullivan uděluje cenu za technologické inovace již 50 let a její ocenění je někdy ve světě vědy a byznysu srovnáváno s Oscary ve filmu. Cenu agentura dává na základě hodnocení více než 14.000 expertů, kteří posuzují technologický a komerční potenciál inovací.

Technologie využívá živých organismů, které zkrmí olej a vyrobí přirozeným procesem surovinu pro plast. Je současně první biotechnologií na světě, která dokáže v průmyslovém měřítku vyrábět biopolymer z odpadu a neodebírat potravinové zdroje jako například cukr, škrob nebo kukuřici.


Česko patří k evropské velmoci ve vývozu akvarijních rybiček

Ilustrační foto: Štěpánka Budková
Česko patří k evropské velmoci, alespoň co se týká vývozu akvarijních rybiček. Jen loni jich Češi do zahraničí prodali za skoro 340 milionů korun - nejvíc do Německa, Rakouska nebo třeba Francie. Místní chovatele ale trápí asijská konkurence, která tlačí ceny dolů. Ceny rybiček jsou paradoxně stejné jako za socialismu. Potvrzuje to i Josef Chmelař:

"Ceny jsou stejné jako byly před 30 lety. Ale náklady, například voda je stokrát dražší, elektrika, krmení - všechno. Za bejvalého režimu se neonka dala prodat za 11 korun. Za to byly Sparty a jedno pivo. Vyrobila se za pár halířů. Dneska za ni dostanete osm korun."

Jen za topení a solární ohřev dá ročně 40 tisíc korun. Ceny v zahraničí jsou přitom i pětinásobně vyšší než v Česku. Mnozí proto zvolili cestu vývozu. Například Jiří Mráz dnes zaváží svůj chov skoro do celé Evropy - od Itálie, Francie až po Holandsko.