Moravské strany a nezávislí zatím nedojednali kandidátku do EP

Politické strany, které mají svou členskou a programovou základnu hlavně na Moravě, a různá nezávislá uskupení zatím nevytvořily společnou kandidátku pro červnové volby do Evropského parlamentu (EP). "Společná kandidátka ještě není vytvořena," řekl ČTK Ivan Dřímal, který byl na sobotním sedmém sjezdu Moravské demokratické strany (MDS) v Pohořelicích na Břeclavsku znovu zvolen předsedou strany. O společné kandidátce jedná MDS s Hnutím samosprávné Moravy a Slezska (HSMS), hnutím Nezávislí a s nezávislými kandidáty. "Kandidáty však zatím nechci prozrazovat, neboť společná kandidátka ještě není vytvořena," řekl Dřímal. Evropskou integraci MDS vítá. "Od EU si slibujeme, že se Morava stane plnohodnotným regionem v Evropě," vysvětlil. MDS má v EP statut pozorovatele ve frakci Evropské svobodné aliance (EFA).

Šanci na naplnění svých vizí spatřují MDS i HSMS v integraci Česka do EU. Evropa je podle nich především Evropou regionů, nikoli států. Na evropské politické scéně chtějí oba subjekty spolupracovat s obdobně orientovanými stranami, zejména s Evropskou stranou národů. Spolupráci s extremistickými a nacionalistickými sdruženími zásadně odmítají. Česká republika se stane novým členem EU spolu s dalšími devíti zeměmi 1. května. O zhruba měsíc později si občané Česka poprvé zvolí zástupce v EP.

Ke svému zvolení předsedou MDS Dřímal řekl, že to chápe jako potvrzení současné linie strany. V boji o křeslo šéfa neměl protikandidáta. Nově vznikly funkce dvou místopředsedů - pro resort vnitřních věcí a pro evropskou politiku. Místopředsedy se stali Milan Trnka a Jiří Novotný. MDS se zúčastní podzimních krajských voleb. Uvažuje o koalici s Nestraníky pro Moravu.