Na Hefaistonu se představuje téměř 600 uměleckých kovářů

Na deseti pracovištích mohli lidé v sobotu na hradě Helfštýn na Přerovsku sledovat práci kovářských mistrů. Na 23. ročník mezinárodního setkání uměleckých kovářů Hefaiston 2004 se jich letos sjelo z 20 zemí světa téměř 600. Návštěvníci si mohou do neděle prohlédnout nejen práce, které vznikají před jejich zraky, ale i více než 300 přivezených exponátů. "Kovářů přijelo více než vloni, proto jsme museli připravit ještě jedno pracoviště navíc. Střídají se po dvou hodinách práce. Lidé mohou vidět kovářské výrobky od drobných šperků, přes meče a nože až po klasickou kovářskou práci," řekla ČTK Marcela Kleckerová ze správy hradu. Kováři přijeli nejen z různých evropských zemí, ale i Japonska, USA, Izraele či Austrálie.

Novinkou letošního Hefaistonu je výstava kreseb a studií kovářů. "Málokdo ví, že kovářské práci předchází kreslířská průprava. V této oblasti jsou čeští a slovenští kováři velmi dobří," doplnila Kleckerová. Hefaiston navazuje na týdenní Kovářské fórum. Během něj německý kovář Michael Ernst se svým lucemburským kolegou Romainem Schleichem vytvořili v hradní kovárně zvonící kinetickou skulpturu. Třímetrové dílo zůstane na hradě nastálo a již nyní zdobí jednu z bašt na druhém nádvoří.

Umělečtí kováři se na hradě setkávají již od roku 1981. Z původní myšlenky představit lidem zapomenuté černé řemeslo se Hefaiston postupně stal světově uznávanou akcí kovářů. Letošní Hefaiston skončí v neděli hodinu po poledni.