Na zámku v Moravské Třebové bude největší středověká mučírna v Česku

Foto: www.mtrebova.cz

Na zámku v Moravské Třebové se chystají otevřít zřejmě největší středověkou mučírnu v zemi. Temné praktiky středověkého soudnictví vám přiblíží umělecký kovář Oldřich Bartošek, který mučící nástroje pro zámek vyrobil přesně podle dobových originálů. Vyzkoušet si budete moci například stoličku pro čarodějnice.

Než se vydáme do mučírny a dobové šatlavy s typickými kavalci, projdeme na zámek renesančním portálem. Jak uvedla vedoucí muzea Jana Martínková, portál z roku 1492 je nejvzácnější součástí zámku v Moravské Třebové.

Ladislav z Boskovic
"Je to možná nejstarší, v každém případě jedna ze tří nejstarších renesančních památek, které se zachovaly na sever od Alp. Je na něm latinský nápis: Ladislav z Boskovic a z Černé Hory, pán tohoto hradu mě zhotovil léta Páně 1492. Hradní pán byl předním propagátorem humanismu mezi českou vysokou šlechtou, procestoval četné evropské i mimoevropské země. Takže to byl člověk na svou dobu obrovského rozhledu."

Jsou v Moravské Třebové nějaké sbírky z jeho cest?

"Jeho sbírky byly údajně velmi rozsáhlé a humanistickými vzdělanci velmi obdivované, ale bohužel se z nich zachovalo velmi málo. Kromě několika rukopisů a prvotisků z jeho téměř bájné knihovny, se přímo u nás na zámku zachovala flanderská tapiserie. Poslední publikovaný názor je, že představuje příběh Ifigenie ze starořecké mytologie."

Nejde vám k humanistovi Ladislavu z Boskovic středověká mučírna? Máte pravdu. Ve zdejším sklepení žádná nebyla. Bylo tu jen klasické vězení. Útrpné právo se však ve městě používalo, i když ne v takovém rozsahu jako například při známých čarodějnických procesech v blízkých Jeseníkách. V Moravské Třebové bydlel i kat, tehdy jeden z nejváženějších občanů města. Jak však ve středověku mohlo vypadat takzvané vyšetřování, zjistí návštěvníci zámku. Mučící nástroje vyrobil umělecký kovář a restaurátor Oldřich Bartošek z Křenovic.

"Začal jsem studovat literaturu a můžu vám říct, že jsem byl z toho dost zhnusen, když člověk čte, co všechno si byli lidi schopni na sebe vymyslet. Ještě mě na tom zarazilo, že většina předmětů je vyrobena ze železa a že to kovářské řemeslo, pro mě krásné, bylo zneužito k výrobě takovýchto nástrojů."

Originály starých mučíren studoval Oldřich Bartošek mimo jiné na brněnském hradě Špilberk, objížděl hrady, zámky a výstavy.

"Tím, jak jsem to studoval, jsem zjistil, že zpočátku mučení probíhalo dost chaoticky, nebyl v tom žádný řád. Obviněného mučili tak dlouho, dokud se nepřiznal. Pak jsem zjistil, že vyšly zákoníky nějakého mistra Kolína, pak vyšel zákoník Josefa I. a nejvíc tomu asi dala řád Marie Terezie. To je tzv. Tereziánský zákoník. Tam byly ty mučící nástroje vyobrazeny. Marie Terezie tomu dala několik stupňů a jeden z prvních bylo přiložení palečnic. Je tam i vyobrazení, jak postupuje kat, který má své pacholky, jak toho obviněného drží. Já tu palečnici vyrábím přesně tak, jak ji vyráběli oni. Nepoužívám žádné moderní metody, žádné svařování, protože v té době nic takového neexistovalo, takže všechno je nýtované."

Na kom je zkoušíte?

Marie Terezie
"Už se mě na to někdo ptal. Samozřejmě vyzkouším je i sám na sobě, abych se dovedl vcítit do toho člověka, co třeba prožíval. Ale vraťme se k Marii Terezii. Na ní je zajímavé i to, že ona sama na popud svého osobního lékaře, který mimochodem pocházel z Olomouce, mučení v soudnictví zakázala roku 1779. Při každém mučení totiž měl být přítomen mimo jiné i lékař. A ten její osobní lékař se zúčastnil nějaké tortury ve Vídni. Byl z toho tak otřesen, že naznal, že ten obviněný se při dalším nějakém mučení musí přiznat ke všemu."

Slabší povahy se přiznaly už v této fázi. Většinou se však lidé mučení nevyhnuli. Dnes už se křik ve středověké mučírně ozývá jen z magnetofonu, ale na zámcích jsou jednou z hlavních atrakcí. Ta zdejší by měla být počtem nástrojů a jejich rozmanitostí největší v zemi. Jedná se o přesné repliky vytvořené podle dobových originálů. A tak návštěvníci mají možnost vidět kromě už vzpomínané palečnice například španělskou botu, drtič kostí či katův meč. Jak dodává Oldřich Bartošek, účinky některých z nich si budou moci turisté vyzkoušet.

"Je tam třeba taková zajímavost, to jsem objevil v muzeu, stolička pro čarodějnice. Je to nízká trojhranná stolička a ta je posetá kolem dokola kovanými bodlinami. Když nějakou ženu obvinili z čarodějnictví, tak ji kat na to posadil a přivázal ji za nohy a za ruce vzadu. Nemohla se vůbec pohnout. Takhle ji tam nechal třeba tři dny sedět a pak teprve šla k výslechu. Tak to si mohou návštěvníci vyzkoušet, jak se na tom sedělo."

10
49.758175800000
16.664477500000
default
49.758175800000
16.664477500000