Hygiena za časů Marie Terezie

Marie Terezie vyobrazena neznámým autorem z 18. století. Obraz před a po restaurování.

Před 270 lety 24. července 1753 vydala císařovna Marie Terezie generální zdravotní řád pro království České. Panovnice se snažila šířit hygienickou osvětu.

Foto: ToXic_fRoG,  Pixabay,  Pixabay License

S usednutím Marie Terezie na trůn začala „čistější“ éra. Do té doby byla častá hygiena považovaná za hřích a špína za důkaz zbožnosti. Mnichům bylo dovoleno vykoupat se nanejvýš dvakrát ročně, žena, která se zkrášlovala a maskovala nevábný odér, byla označena za nehezkou.

Panovnice začala s osvětou a sepsala i zdravotní řád, díky němuž vznikly potřebné orgány, které prováděly hygienický dozor různých zdravotnických zařízení, a tím bojovaly proti vzniku a šíření epidemií.

Marie všem kladla na srdce, aby hygienu nezanedbávali.

Ženy z vyšších vrstev si navykly na rána v horké vaně, péči o pleť i zuby a celkový vzhled – košile i spodní prádlo měnily každý den. Co se týče střední a nižší střední třídy, oblečení se obměňovalo jednou týdně a koupel se prováděla nejčastěji v sobotu. Nejchudší vrstva společnosti neměla moc na vybranou a v jedněch napuštěných neckách se vykoupala celá rodina.

Foto: Schwarzenarzisse,  Pixabay,  Pixabay License

Generální zdravotní řád pro království České rozsáhlým a do nejmenších podrobností popsaných opatření zahrnující například i povinné vzdělání porodních bab, řád zároveň nabádal k čestnému chování, zakazoval pití vína i jiných alkoholických nápojů. A i když předepsaná nařízení se všude hned neuplatňovala, šlo o významný pokrok a počátek zásadních reforem veřejného zdravotnictví v českých zemích.

klíčová slova:

Související