Nedaleko Hradu byla odhalena bílá silueta Marie Terezie

Socha Marie Terezie v Praze, foto: archiv MČ Praha 6

Marie Terezie, jediná žena na českém trůnu, má v Česku svou první sochu. Najdete ji v parku u Prašné brány nedaleko Pražského hradu. Autorem sochy je Jan Kovářík.

Jan Kovářík,  foto: ČT24

Pražská Marie Terezie je úplný opak slavné vídeňské sochy s propracovanými detaily. Představuje pouze její siluetu. Mnoha lidem připomíná figurku ze známé hry Člověče nezlob se. Co na to říká její autor Jan Kovářík?

"Je legrace, že spousta lidí tomu začíná říkat, že je to nějaká figurka z deskové hry, což nikomu neberu. Ono to tak být může. Můžeme si představit, že Marie Terezie byla vlastně jednou figurkou na jakési deskové hře Evropy."

Je to socha, která bude probouzet spoustu debat, řekl při jejím odhalení místostarosta městské části Jakub Stárek (ODS).

Autoři: Cokoliv menšího by v parku nebylo vidět

Park Marie Terezie,  foto: Xyzabec,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 4.0

Sochu najdete v parku, který pražský magistrát na žádost městské části pojmenoval park Marie Terezie. Oficiální odhalení sochy 20. října není náhoda. Právě tento den roku 1740 Marie Terezie nastoupila na rakouský trůn. Pomník o výšce 5,5 metru váží šest tun, základ dvě tuny.

"Park je docela rozsáhlý, nepřišlo nám vhodné dávat tam něco malého," dodal sochař Kovářík.

Park je veliký zhruba jako fotbalové hřiště. Silueta Marie Terezie na sobě nemá žádné vysvětlující desky, ale jen nápis se jménem a datem narození a úmrtí.

Jan Proksa,  foto: ČT24

Socha se skládá z dílů, které se na místo převážely. Architektem je Jan Proksa. Jaká byla jeho role?

"Zasazení do prostoru, řešení soklu, technologické řešení. U této sochy byla velká výzva, jak to technicky dát dohromady. Pod sochou jsou totiž velké garáže a my jsme nejdřív museli vypočítat statiku, jestli je socha v takovýchto dimenzích realizovatelná a za jakých podmínek. Celá ta konstrukce je vylehčená. Je tam polystyrenové jádro, celé je to taková slupka."

Ostrá debata na sociálních sítích

Soutěž na pomník vyhlásila městská část už v roce 2013. Část lidí proti stavbě protestovala. Kritizovali její umístění v parku, kde v roce 1942 padl člen protinacistického odboje Václav Morávek.

Pomník Václava Morávka,  foto: Mojmír Churavý,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 4.0

Místostarosta Jan Lacina (STAN) však uvedl, že park Václava Morávka se svým památníkem Třech králů zůstává nedotčen. Park Marie Terezie, který vznikl při stavbě tunelu Blanka, se nachází jižně od něj.

Socha rozpoutala debatu mezi místními i na sociálních sítích. Má své příznivce i kritiky. Někomu vadí ztvárnění sochy, jinému samotná Marie Terezie. Příznivci vyzdvihují, že zavedla povinnou školní docházku a reformovala státní správu.

Jak už dříve uvedl v tisku profesor historie Jiří Mikulec, pokud bude v Praze postaven pomník Marie Terezie, bude to signál, že společnost konečně překonává iracionální antipatie vůči habsburské dynastii.

14
50.0943755571574
14.395319005518928
default
50.0943755571574
14.395319005518928