Na kritickém úseku obchvatu Plzně bude od úterý zákaz předjíždění

Na kritickém úseku plzeňského obchvatu bude od úterý platit zákaz předjíždění. Po pondělní schůzce ministra dopravy Milana Šimonovského a jeho náměstků s vedením Ředitelství silnic a dálnic o tom ČTK informovala mluvčí ministerstva Ludmila Roubcová. Plzeňské radnici však toto opatření nestačí a navrhuje oba pruhy oddělit zřetelněji. Dopravní nehody na provizorním úseku obchvatu, který byl otevřen v polovině prosince, si vyžádaly již čtyři oběti.

Roubcová doplnila, že až bude příznivé počasí, bude na silnici vyznačena plná nepřerušovaná čára. Má více zviditelnit to, že provoz je zatím veden jen v polovině dálnice, a to obousměrně. O zavedení pevných bariér mezi pruhy, tedy takzvaných bloků, ministerstvo podle Roubcové neuvažuje. "Uvažovat by měli a velmi rychle. Kolik nehod se ještě musí stát a kolik lidí tam ještě musí zemřít," reagoval ostře náměstek plzeňského primátora Miroslav Kalous. "Zákaz předjíždění je sice razantnější, ale řidiči se snadno mohou zmýlit. Navíc silnice s dálničním profilem i tabulemi svádí ke zrychlování," varuje Kalous. Podle něj je nutné eliminovat lidský faktor co nejvíce, zvlášť, když je poloviční profil provizorním řešením, které bude řidiče omezovat jen do letošního června, kdy má být úsek Ejpovice-Černice plně uveden do provozu. Celý obchvat včetně tunelu vrchem Valík bude hotov na konci roku 2006.

Rostoucí počet dopravních nehod, který je často způsoben neukázněným způsobem jízdy řidičů, vedl ministerstvo dopravy k vypracování změn v zákoně o provozu na pozemních komunikacích. Součástí novely bude takzvaný bodový systém pro řidiče. Přestupky mají být ohodnoceny body a po dosažení určité hranice přijde řidič o řidičské oprávnění a bude platit vysoké pokuty. Za mimořádně závažné porušení pravidel silničního provozu navrhuje novela pokutu až 50.000 korun. Pokuty však budou v maximální výši udělovány jen těm řidičům, kteří úmyslně bezohlednou jízdou někomu způsobí smrtelné či vážné zranění. Novela zavádí také pořádkové pokuty až do výše 5000 korun, pokud se občan nedostaví ke správnímu řízení. Neprodlouží se ale nynější roční lhůta k projednání přestupku ve správním řízení.