Na letošní tvarůžkový festival v Olomouci dorazí rekordní počet prodejců
Rekordních osm desítek prodejců nabídne své tvarůžkové speciality na dubnovém festivalu v historickém centru Olomouce, který je zasvěcen tomuto pikantnímu sýru s nezaměnitelným aroma. Součástí osmého ročníku bude doprovodný program na Horním i Dolním náměstí. ČTK to dnes sdělila vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu magistrátu Karin Vykydalová.
Tvarůžkových festivalem centrum Olomouce ožije v sobotu 5. a neděli 6. dubna. Lidé budou moci ochutnat tvarůžky v teplé i studené kuchyni, na slaný i sladký způsob, čerstvé či nakládané. Kuchaři z místních restaurací připraví tvarůžkové speciality ve formě burgerů, lívanců, pizzy, ale i nejrůznějších dipů a pomazánek. K dostání budou také tvarůžkové zákusky.
Loni si návštěvníci tvarůžkového festivalu v Olomouci koupili nebo na místě snědli rekordních 6,5 tuny tvarůžků. Na dvoudenní akci dorazilo 23.000 lidí, což byl nejvyšší počet v dosavadní sedmileté historii akce. Historie prvních tvarůžků na Hané spadá do 15. století. Nyní se vyrábí Olomoucké tvarůžky už jen v Lošticích, kde je muzeum tvarůžků i cukrárna. Olomoucké tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem, v roce 2010 získaly chráněné zeměpisné označení EU.