Nečas: Vláda nemá v souvislosti s iráckou misí jasnou představu

Podle stínového ministra obrany a místopředsedy ODS Petra Nečase nemá vláda v souvislosti s iráckou misí jasnou představu ani politickou předvídavost. Nečas tak reagoval na středeční rozhodnutí vlády opět prodloužit misi vojenských policistů v jižním Iráku. Vojáci se měli původně vrátit domů na konci loňského roku, pak byl jejich pobyt prodloužen do konce února, nyní chce kabinet na žádost Iráku a Velké Británie misi protáhnout do konce letošního roku. Stínový ministr tvrdí, že ODS dlouhodobější pobyt vojáků v Iráku prosazovala od začátku. Podle něho očekávala, že policisty nebude možné stáhnout v únoru. Občanští demokraté z tohoto důvodu odmítali na prosincové schůzi sněmovny podpořit plánovanou misi v Bosně a Hercegovině, protože čtyři zahraniční závazky by podle nich byly nad rámec finančních možností české armády. Účast v operaci EU Althea však parlamentem i přes nesouhlas ODS prošla. "Radši hlasujeme pro nižší počet misí, ale když pro něco zvedneme ruku, tak tvrdíme, že tam má ČR zůstat tak dlouho, jak si ti situace vyžaduje," uvedl Nečas. Situace v Bosně a Hercegovině je již podle něj stabilizovaná a přítomnost českých vojáků na ni nemůže mít žádný vliv.

Podle Radka Khola z pražského Ústavu mezinárodních vztahů však bylo v prosinci ve sněmovně navrženo pouze dvouměsíční prodloužení mise v Iráku proto, že by dlouhodobější pobyt zřejmě nebyl přijat. Nyní se vzhledem k pokračující nestabilitě v zemi a žádosti irácké strany o prodloužení mise situace v parlamentu změnila, míní. Khol zároveň nesouhlasí s tím, že situace v Bosně již účast českých vojáků nevyžaduje. "Říct, že Bosna by nás už neměla zajímat, že důležitý je jen Irák či Afghánistán, není úplně korektní. Mohlo by se to vymstít, bylo by to krátkozraké," soudí.

Zákonodárci by se návrhem na prodloužení mise zhruba 90 vojenských policistů v Iráku mohli zabývat ještě v lednu. Kontingent vojenských policistů a malý chirurgický tým pracují na základně Šaíba v britské zóně na jihu Iráku od konce předloňského prosince. Čeští vojáci za tu dobu vycvičili několik tisíc iráckých zájemců o službu u policie či armády.