Nedostupnost antibiotik je způsobena neočekávanou spotřebou

Nedostupnost antibiotik je podle náměstka ministra zdravotnictví Jakuba Dvořáčka primárně způsobena nadměrnou, výrobci neočekávanou spotřebou. Potýká se s ní celá EU, řekl na dnešní tiskové konferenci ke zhodnocení českého předsednictví EU ve zdravotnictví. Podle lékařů a lékárníků nastal výpadek jednoho ze základních antibiotik a následoval dominový efekt, kdy postupně docházejí i léky, které lékaři začali předepisovat místo něj.

Podle Dvořáčka nejde o výpadek výroby farmaceutických firem. "Nedostupnost je primárně způsobena nadměrnou spotřebou, respektive spotřebou, která nebyla očekávaná," vysvětlil. Na tom, že problém nebude mít jednoduché řešení, se shodují zástupci lékařů i lékárníků. Chybí totiž antibiotika různých skupin i výrobců. "Když se objevil výpadek základního penicilinu, lékaři začali předepisovat jeho náhrady a vznikl dominový efekt," řekla ČTK mluvčí České lékárnické komory (ČLnK) Michaela Bažantová.

Lékaři budou každé pondělí dostávat od ministrstva informace o tom, která antibiotika jsou na trhu dostupná. V žádné skupině nechybí podle náměstka všechna. Začátkem příštího týdne by měla podle náměstka MZd Dvořáčka přijít mimořádná dodávka penicilinu. Jedná se i o dovozu antibiotik ze Severní Ameriky.