Lékárníci poradí jak zacházet s antibiotiky

Jak užívat správně antibiotika - to by měl lidem poradit Antibiotický týden. Kampaň, na kterou lidé tento týden mohou narazit v lékárnách, začala v pondělí.

V rámci kampaně by chtěli lékárníci pacienty před nesprávným užíváním antibiotik varovat. Může totiž způsobit vážné následky. Pokračuje mluvčí České lékárnické komory Aleš Krebs:

"Tento problém, nesprávné nebo nadměrné užívání antibiotik je skutečně dlouhodobý. Projevuje se především v tom, že dnes jsou mnohé bakterie vůči mnoha antibiotikům odolné, to znamená, že na ně antibiotika neúčinkují. To je jeden z hlavních důvodů, proč jsme se rozhodli s podporou WHO a Státního zdravotního ústavu tuto akci uspořádat."

Kampaň by mohla pomoci také lékařům, které se pacienti snaží často prý až nutit k tomu, aby jim antibiotika předepsali, přestože by taková léčba ani nemohla být účinná. Např. chřipku totiž antibiotika nevyléčí, protože ji způsobují viry.

V lékárnách nebo na internetu budou moci lidé také vyplnit speciální dotazníky, upozornila Alena Petříková z brněnského ústavu aplikované farmacie.

"Nás jako lékárníky zajímá, jestli pacienti užívají léky tak, jak je mají užívat, ve správný čas, ve správné dávce, jestli je doužívají. Zaměříme se i na rodiče s dětmi a budeme se jich dotazovat třeba na to, zda když lékař doporučí pouze režimová opatření, třeba klid na lůžku, dostatek tekutin, zda tuto léčbu považují za dostatečnou, nebo lékaře nutí, aby předepisoval antibiotika."

Lidé tak budou odpovídat na otázky typu co znamená užívání na lačno, jak dlouho se antibiotika užívají nebo zda si myslí, že lékaři předepisují na nachlazení příliš mnoho léků, zejména antibiotik. Názory českých pacientů pak budou srovnávány s názory občanů jiných států Evropské unie.

Ilustrační foto: ČTK
Lékárnici chtějí pacienty nejen varovat, ale mají pro ně připraveny i konkrétní rady:

"My bychom jim chtěli poradit především to tom, jakým způsobem antibiotika mají užívat, jak dodržovat a jaké intervaly, jaké kombinace jsou u konkrétních antibiotik vhodné např. s potravou, zda některá antibiotika užívat na lačno nebo po jídle apod. Zároveň bychom jim chtěli vysvětlit nejen to ´jak´, ale především ´proč´. To je pro to pochopení a pro spolupráci pacientů velmi důležité," uvedl Aleš Krebs.

Antibiotický týden v prostředí lékáren je doprovodnou akcí projektu Evropský antibiotický den, která se koná už třetím rokem.