Některá horská střediska zaplnili turisté, zkolabovala tam doprava

Horská střediska v Česku zaplnili turisté, pod jejichž náporem na některých místech zkolabovala doprava. Policisté kvůli tomu dopoledne uzavřeli všechny příjezdové silnice do Bedřichova na Jablonecku a silnici třetí třídy na Pustevny v Beskydech. Rychle se dnes zaplnila parkoviště také v zimních areálech Krkonoš a Orlických hor nebo Šumavy. Aktuální opatření proti šíření koronaviru zakazují provoz lyžařských vleků, lidé proto do hor zamířili se sáňkami nebo vyrazili na túry či běžky.

Konkrétně do Bedřichova ráno přijelo tolik návštěvníků, že brzy ucpali silnice. Podle tamního starosty Petra Holuba (SLK) se někteří z nich chovali neukázněně a parkovali na silnicích, přitom parkoviště dál od lyžařských stop byla volná. Policie proto do doby, než se situace vyřeší, uzavřela příjezdové silnice do obce. Vládní protikoronavirová opatření lidé podle Holuba ale neporušují. Většinou přijížděli jednotlivci. Pokud se někde podle něj objevila početnější skupina, byli to rodinní příslušníci, kteří vyrazili společně. Příjezdové komunikace už jsou opět průjezdné.

Policisté regulovali dopravu rovněž na parkovištích oblíbených areálů v Krkonoších a Orlických horách. Turisté zaplnili parkovací kapacity ve Špindlerově Mlýně a Janských Lázních a postupně se plnila parkovací místa i v dalších střediscích. Mnoho lidí dnes zamířilo také do Skiareálu Lipno. Provozovatelé na svazích vytvořili pětikilometrový okruh pro běžkaře, který udržují. Podobně upravuje rolbou stopy také Frymburk ve svém okolí. Běžkaři tam mohou využít 18 kilometrů dlouhou trať.