Lyžařská střediska se chystají na zimní sezónu. Věří, že bude, i když jiná

Ilustrační foto: JerzyGorecki/Pixabay, CC0

Loňská zimní sezóna se na horách přiliš nevydařila. Teploty byly vysoké a kvůli koronaviru ji museli provozovatelé skiareálů předčasně ukončit. Teď se blíží nová.

Jaká bude, se neví. Provozovatelé do zimních středisek letos investovali 750 miliónů korun. Některé projekty museli kvůli pandemii odložit. Původně plánovali investovat rekordní miliardu korun.

Libor Knot,  foto: Martina Schneibergová

Jak uvedl Libor Knot, ředitel Asociace horských středisek, lyžaři budou moci vyzkoušet tři nové lanové dráhy. Zimní střediska dají miliony korun do hygienických a bezpečnostních opatření. Budou například značeny rozestupy u pokladen a nástupištích.

"Potřebujeme upozornit zejména na to, aby se sjednotila pravidla pro lanové dráhy a lyžařské vleky. Zatímco lanové dráhy jsou hromadná doprava, tak lyžařské vleky jsou obyčejná provozovna. Chceme, aby nedocházelo k situacím, že jedno zařízení bude puštěné a druhé ne," upozornil na možný problém Libor Knot.

Sezóna bude jiná

Foto: Luděk Brhel

Jak dodal, všichni vychází z toho, že sezóna začíná až za dva měsíce. Nyní, kdy se opatření mění několikrát každý týden, je podle něj situace poměrně obtížná. Komunikace s hygieniky však funguje.

"Obavy existují. Tu situaci nelze předvídat. My v podstatě nevíme, co bude za měsíc, natož téměř za půl roku. Přesto doufáme, že ten aktuální nepříznivý vývoj se do začátku zimní sezóny, jsou to ještě dva měsíce, podaří dostat alespoň do nějakých mantinelů, kdy sezóna bude moci bez nějakých zásadnějších omezení začít. Je to sport na čerstvém vzduchu a o ten zbytek potkávání se chceme postarat. Rozhodně program večerních a odpoledních akcí dozná letos pro lyžaře významných změn, tak jako je to avizováno v Rakousku."

Čeští turisté zřejmě zahraniční návštěvníky nenahradí

Zimní středisko Monínec,  foto: Michal Trnka,  ČRo

Státní agentura CzechTourism má na podporu zimních středisek v zahraničí připraveno 17 milionů korun. Kampaň má pomoci i příjezdům do lázní a měst na advent. Zaměří se na sousední trhy, Dánsko a Nizozemsko.

Na českých horách tvoří cizinci podle Libora Knota 15 až 20 procent návštěvníků v závislosti na lokalitě a období. Většina z nich míří do Krkonoš, oblíbená je také Šumava. Knot očekává, že v zimě bude přeshraniční pohyb, byť třeba s negativním testem na covid-19, možný. Čeští návštěvníci podle něj mohou případný výpadek cizinců částečně zaplnit, nedá se ale počítat s tím, že by je zcela nahradili.

"V měsících červenec srpen čeština vévodila z 95 procent na místech, kde je obvykle 25 procent podíl cizinců. Za to jsme samozřejmě všichni rádi. Debatovat o tom, jestli bude výpadek cizinců, je samozřejmě teoretizování."

Podle CzechTourism do českých skiareálů přijíždí nejvíce lyžařů z Německa a Polska. Nejsilnějším měsícem pro návštěvy je únor. Stejně jako v ČR i v sousedních státech jsou jarní prázdniny. Například loni do Krkonoš v prvním čtvrtletí přijelo 125.000 turistů ze zahraničí, což bylo 33 procent ze všech návštěvníků.

Kdyby se sezóna nerozjela, mělo by to obrovské ekonomické dopady

Pec pod Sněžkou,  foto: CzechTourism

Zástupci Asociace horských středisek upozornili, že v Česku je 98 procent lanovek otevřených a jízda je kratší než devět minut. Riziko nákazy je tak nízké. Kdyby se sezóna nerozjela, mělo by to podle ředitele Asociace Libora Knota velké ekonomické dopady.

"To by samozřejmě zasáhlo i do života lidí v těch regionech a napáchalo obrovské ekonomické škody. Máme spočítné, že v oblasti horských středisek je v cestovním ruchu zaměstnáno kolem 45 tisíc lidí. V těch odlehlých regionech horských vesnic je to jedno z mála možných odvětví, kde se dá realizovat. Takže ekonomické škody by samozřejmě byly obrovské. Doufáme, že k tomu nedojde."