Konec služebních cest s rodinou, další omezení pro skiareály

Foto: ČTK / Ondřej Hájek

Vláda od soboty zpřísňuje některá opatření proti šíření koronaviru. Čísla totiž neklesají. A tak chce omezit mobilitu obyvatel. Další opatření se dotknou například ubytovacích služeb, vleků a lanovek.

Jan Hamáček,  foto: ČTK / Michaela Říhová

Kabinet se soustředil na omezení mobility obyvatel. Navzdory spekulacím nepřistoupil k vymezení maximální vzdálenosti, do které by bylo možné se vzdálit od bydliště. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) však nevyloučil, že v budoucnu bude nutné omezit cestování například na okres či kraj.

"Už to trvá všechno dlouho, lidé jsou unavení. Všichni chceme do normálního života. Prosíme lidi, aby to ještě chvilku vydrželi. Ve chvíli, kdy už vidíme světlo na konci tunelu, protože přicházejí vakcíny a ty jsou jediným řešení, jak ta opatření postupně odstranit, tak by bylo špatně, kdyby se nám to na poslední chvíli nějak vymklo z kontroly."

Jan Blatný,  foto: ČTK / Michaela Říhová

Podle ministra zdravotnictví za hnutí ANO Jana Blatného se v posledních dnech zastavilo zlepšování epidemické situace v Česku.

"Pořád je v nemocnicích kolem 6 tisíc osob, pořád je na jednotkách intenzivní péče kolem tisíce lidí. Dokonce došlo i k nárůstu nových příjmů do nemocnic."

Ministr Blatný dodal, že by se neměly setkávat rodiny, které spolu běžně nežijí.

Na služební cestu jen s potvrzením

Foto: Pezibear,  Pixabay / CC0

Zpřísnění se dotkne ubytování. Dosud se stávalo, že na tzv. služební cestu přijela celá rodina, ubytovala se v hotelu a vesele sáňkovala. Podle nových opatření budou muset přijet bez příbuzných, navíc s potvrzením o služební cestě, vysvětlil ministr průmyslu a obchodu za hnutí ANO Karel Havlíček.

"Bude to před zahájením ubytování a to písemným potvrzením zaměstnavatele nebo objednavatele, který si tu osobu objednal, například řemeslníka."

Češi jsou národ chalupářů a chatařů. Možnost vyrazit do vlastních rekreačních areálů zůstala zachovaná. Pobývat v nich však budou moci pouze členové jedné domácnosti, řekl ministr Hamáček.

Skiareály zavřené, lanovky nebudou ani pro pěší

Foto: ČTK / Ondřej Hájek

Skiareály, které počítaly s otevřením, zůstávají nadále zavřené. Navíc lanovky nebudou smět vozit kromě lyžařů ani pěší turisty. Ředitel Asociace horských středisek Libor Knot Českému rozhlasu řekl, že zákaz je absurdní a bude se týkat 6 lanovek, které jsou zatím v provozu. Asociace nesouhlasí ani s tím, že lyžařská střediska musí zůstat dál zavřená.

Prezident Asociace lanové dopravy Jakub Juračka tvrdí, že skiareály nemůžou mít odpovědnost za chování ostatních.

"Říkají, že náš provoz neohrožuje epidemickou situaci, ale neotevřou nás proto, že ubytovatelé ubytovávají vlastně načerno. To je absurdita, která se nedá přijmout."

Karel Havlíček,  foto: ČTK / Michaela Říhová

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) uvedl, že vláda netvrdí, že většina penzionů a hotelů nedodržuje pravidla. Většina je podle něj naopak dodržuje zodpovědně.

Policie bude v následujících dnech a týdnech kontrolovat dodržování opatření. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) má ale omezené kapacity, proto nebude chodit dům od domu.

Testování zdrama bude možné každý třetí den

Foto: ČTK / David Taneček

Dalším z přijatých opatření je zvýšení možnosti bezplatného testování. Lidé se od pátku budou moci nechat zdarma testovat na covid-19 každé tři dny. Nyní na antigenní test zájemci mohli po pěti dnech.

Ministerstvo chce umožnit častější testování veřejnosti především kvůli výskytu nových mutací koronaviru, které jsou nakažlivější než původní varianta. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) také řekl, že tím chce ministerstvo pomoci i pendlerům.

Respirátory do hromadné dopravy a obchodů jen doporučené

Foto: ČTK / AP Photo / Ronald Zak

Další novinkou je povinné nošení respirátorů v autoškolách. Respirátory musí mít taky návštěvy v sociálních zařízeních nebo v léčebnách dlouhodobě nemocných. Nebudou však povinné v dopravě nebo v obchodech, jak se o tom v posledních dnech spekulovalo.

Od soboty budou taky zakázané návštěvy v nemocnicích na odděleních akutní péče, výjimky budou jen u porodů, návštěv dětí nebo umírajících pacientů.

Nová opatření budou podle ministra zdravotnictví Blatného platit dokud neklesnou počty hospitalizovaných s covidem na tři až čtyři tisíce. S nařízeními vlády ale mnozí lidé nesouhlasí.