Muzeum medoviny přiblíží historii nejstaršího nápoje s alkoholem
Historii údajně nejstarší formy kvašeného alkoholického nápoje vyráběného z medu, vody a kvasu přiblíží pražské Muzeum medoviny. Expozice o historii a výrobě medovin by v ulici Na Zderaze měla být otevřena v září. "Chci dát zájemcům možnost ochutnat různé druhy medoviny z celého světa," řekl ČTK zakladatel muzea Jiří Pouček. Koncept Muzea medoviny je v České republice a pravděpodobně i v Evropě podle Poučka unikátem. "Podobnou specializovanou prodejnu medovin s muzeem jsme našli zatím nejblíže v americkém Portlandu," uvedl. Dodal, že neplatí mýtus o medovině jako sladkém nápoji. Nabídka totiž zahrnuje od přírodních medovin přes bylinkové, kořeněné, až po ovocné medoviny, takzvané melomely.
Výroba medoviny je doložena už v nejstarších kulturách. Jak připravit medovinu věděli už starověcí Sumerové ve 3. tisíciletí před naším letopočtem. Alkoholické nápoje z medu byly dobře známy i indiánům ve Střední a Jižní Americe v době ještě před vyloděním Španělů. Na území Česka se medovina hojně užívala v období říše Velkomoravské.