Inspekce rozšiřuje kvůli okurkám kontroly čerstvé zeleniny

Česká Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) rozšířila kvůli případu rizikových bio okurek ze Španělska kontroly zeleniny. Bude prověřovat více druhů čerstvé zeleniny dovezené i z dalších států včetně balkánských zemí. Informoval o tom mluvčí SZPI Michal Spáčil. Na střevní nákazu, kterou vyvolala podle expertů střevní bakterie, už v Německu zemřelo 11 lidí. SZPI o víkendu potvrdila, že se do Česka minulý týden přes Německo dostala riziková zásilka bio okurek, které mohou být kontaminovány baktérií způsobující smrtící střevní infekci. Firma Country Life, která okurky dovezla, prodala přes své prodejny a své odběratele kolem stovky rizikových okurek. SZPI zveřejnila seznam 12 odběratelů, kterým Country Life okurky dodala. Jsou mezi nimi odběratelé v Praze, Břeclavi, Hradci Králové, Vysokém Mýtě, Kamenném Přívoze, Přelouči a Mníšku pod Brdy. SZPI doporučuje spotřebitelům dodržovat obvyklé hygienické zásady při jakémkoliv nakládání s čerstvou zeleninou. Před konzumací je podle ní zeleninu nutné důkladně omýt vodou a okrájet ji. Inspekce doporučuje případně zeleninu tepelně upravit, protože bakterie jsou zničeny, pokud teplota přesáhne po dobu minimálně dvou minut 70 stupňů Celsia.