Korupční aféra kolem taxikářských licencí má už 75 obviněných

Korupční aféra spjatá s nezákonným získáváním licence na řízení taxíku má již 75 obviněných, k nimž zřejmě brzy ještě jeden člověk přibude. "Pak zbývá vyslechnout přes desítku svědků a doplnit listinné důkazy," řekla ČTK státní zástupkyně. Vyšetřování bude patrně uzavřeno v červnu.

O případu v lednu informovala Mladá fronta Dnes. Podle ní minimálně 65 pražských taxikářů získalo licenci podvodem, protože k žádostem o ni přikládali zfalšované výpisy ze svých rejstříků trestů. Vedle taxikářů patří k obviněným i bývalá úřednice pražského magistrátu Daniela Siglerová, nyní provozovatelka taxislužby, a zaměstnankyně Ústavu dopravního inženýrství Eva Müllerová. Právě k Müllerové údajně směřovaly od Siglerové a taxikářů desetitisícové úplatky. Byla totiž členkou zkušební komise, která o taxikářských licencích rozhodovala. Za úplatek Müllerová podle MfD taxikářům umožnila, aby si vybrali termín zkoušky a počítač, u kterého test z pravidel silničního provozu a místních znalostí napíšou. U stolu prý měli připravený tahák.

Pro získání licence musí mít taxikáři čistý trestní rejstřík. Ten jim údajně obstarávala Siglerová a taxikář Jiří Kofroň, kteří se podíleli na falšování výpisů z rejstříku. V případu je za korupci stíháno deset lidí, kvůli padělaným rejstříkům 68. Tři obvinění jsou podezřelí jak z úplatkářství, tak z padělání a pozměňování veřejné listiny, upřesnila státní zástupkyně.

Vzhledem k nebývalému rozsahu kauzy předpokládá, že jen seznamování obviněných s vyšetřovacím spisem potrvá celý květen a část června. Očekává, že v červenci by od policie mohl přijít návrh obžaloby.