Palas: Zájem rolníků o strukturální fondy asi převýší nabídku

Poptávka domácích zemědělců po čerpání peněz ze strukturálních fondů EU pravděpodobně převýší nabídku, uvedl na Žofínském fóru ministr zemědělství Jaroslav Palas. Rolníci podle něj dokázali dobře využít již předvstupní program Sapard, který byl přípravou na evropské fondy. Česka republika byla mezi kandidátskými zeměmi premiantem v počtu schválených opatření i uzavřených smluv, prohlásil.

Podpory ze strukturálních fondů mohou farmáři čerpat v rámci programů rozvoje venkova. Zatímco v Horizontálním plánu rozvoje venkova mají na dotace nárok všichni, kteří splňují stanovené podmínky, v tzv. operačním programu se předkládají projekty. První kolo podávání se uzavře na konci května. Je zaměřeno především na podporu nákupu strojů.

Do konce dubna dostali zemědělci na dotacích 5,2 miliardy korun, což je asi trojnásobně více než ve stejném loňském období. Šlo o dorovnání přímých plateb z EU. Od 3. do 17. května pak mohli žádat o unijní přímé dotace a o podpory hospodaření v méně příznivých oblastech. Státní zemědělský intervenční fond dostal zhruba 18.500 žádostí. Balík těchto podpor přesahuje 9,5 miliardy korun. První peníze by měli dostat farmáři na podzim.

Přímé platby z EU mohou farmáři čekat na přelomu roku. Národní obálka obsahuje na tento účel 199 milionů eur, tedy asi 6,4 miliardy korun. Platby jsou čtvrtinové proti úrovni v původních 15 členských zemích a ze státního rozpočtu se dorovnávají přibližně na 48 procent.