Firmy si podle Palase mastí kapsu na úkor státu

Foto: Autor
0:00
/
0:00

Asi dva tisíce lidí z lesnických s dřevařských firem se v úterý po poledni sešlo k bouřlivé demonstraci před ministerstvem zemědělství. Protestovali proti způsobu, jakým stát, reprezentovaný podnikem Lesy České republiky, mění svou obchodní politiku, která údajně mnohé z nich připraví o práci. Podrobnosti má Zdeněk Vališ.

Foto: Autor
Státní podnik Lesy České republiky spravuje asi polovinu lesů v zemi. Dřevo v těchto lesích těží a prodávají soukromé firmy na základě smluv, které mají původ v devadesátých letech minulého století. Nezávislý kontrolní úřad ale zjistil, že tyto smlouvy jsou pro stát nevýhodné. Lesy České republiky si proto chtějí zajistit větší kontrolu nad obchodem s vytěženým dřevem. Nové zakázky pro firmy se mají uskutečňovat na základě výběrových řízení. Tyto změny ovšem vyvolaly obrovskou nevoli lesnických firem a jejich zaměstnanců. Ministr zemědělství Jaroslav Palas se v úterý pokoušel změny za ohlušujícího řevu motorových pil a pískotu zdůvodnit.

Ministr zemědělství Jaroslav Palas,  foto: Autor
"Chtěl bych vám jasně sdělit, že sedm a půl miliónu kubíků dříví, které se těží v lesích České republiky každý rok, budete těžit vy. Pouze jako ministr zemědělství nepřipustím, aby enormní zisky putovaly do kapes šéfů těžebních společností a státní podnik Lesy České republiky měl nulový zisk. Z těchto zisků vy nevidíte ani korunu na svých výplatních páskách. Taková je situace. Já vám garantuji, že výběrová řízení nepovedou k tomu, abyste vy ztratili práci. Výběrová řízení povedou k tomu, aby byl pořádek a vy jste měli práci dlouhodobě."

Více už ministr Palas nestačil demonstrantům sdělit. Z davu začaly létat sněhové koule a vajíčka, takže Palas se raději rychle vrátil do budovy ministerstva. V bezpečí za masivními dveřmi, obklopen hloučkem novinářů, ale nevypadal kvůli inzultaci naštvaný.

"Já si myslím, že v demokratické společnosti je právo na demonstraci, na stávku. Respektuji to."

Šéf Odborového svazu dřevo-lesy-voda Rudolf Kyncl,  foto: Autor
Podle ministra si některé těžební společnosti udělali ze zaměstnanců v podstatě rukojmí.

"Majitelé některých těžebních společností si berou odboráře jako živý štít. S tím samozřejmě nemohu souhlasit. My říkáme, že těžební společnost nemůže docilovat zisků na úkor vlastníka. Výsledek v této chvíli je takový, že těžařské firmy mají chléb se sádlem a státní podnik, jako vlastník, pouze suchý chléb."

Foto: Autor
Dejme ale slovo také druhé straně. Šéfa Odborového svazu dřevo-lesy-voda Rudolfa Kyncla argumentace ministra Palase moc nepřesvědčila. Jak řekl Radiu Praha, hrozbu vidí právě ve veřejných soutěžích.

"Může se stát, že nám sem přijdou lesácké firmy z Rakouska, protože nabídnou vyšší cenu. A naši lidé nebudou mít práci. Rakušáci určitě nebudou zaměstnávat naše lidi."

Rudolf Kyncl říká, že zakázku může také získat třeba fyzická osoba, která nemá zaměstnance.

"Přes agentury práce si najme levnou, nekvalifikovanou pracovní sílu, nepoučenou o bezpečnosti práce atd."

Ani argument, že firmy vydělávají velké peníze na úkor státu Rudolfa Kyncla nepřesvědčil. Prý jsou na to různé názory. Podle něj by možná přineslo státu více peněz lepší hospodaření v podniku Lesy České republiky.