Český Mobil zvýšil do března tržby o třetinu na tři miliardy Kč

Provozovatel mobilní sítě Oskar, společnost Český Mobil, zvýšil v prvním čtvrtletí tržby o 35 procent na tři miliardy korun. Hospodaření firmy se vyhouplo do provozního zisku 163 milionů korun proti loňské ztrátě téměř 113 milionů, sdělil dnes ČTK mluvčí společnosti Petr Šindler. Oskar přilákal od ledna do března 67.000 zákazníků, a zvýšil tak jejich počet na 1,6 milionu. Oproti prvnímu čtvrtletí předchozího roku se zvýšil počet klientů nejmenšího tuzemského operátora o 27 procent. Tři čtvrtiny nových zákazníků si vybraly některý z tarifních programů. Celkově tarify používalo 44 procent zákazníků.

"Úctyhodný podíl nových tarifních zákazníků dokládá, že oslovujeme stále větší množství zákazníků utrácejících více peněz za mobilní služby," míní generální ředitelka Karla Stephensová. Za zvýšením tržeb stojí především nárůst počtu zákazníků i pětiprocentní zvýšení průměrného příjmu na klienta, který dosáhl 623,5 Kč. Lepší výsledky hospodaření umožnilo rozložení fixních nákladů na mnohem vyšší počet zákazníků.

Výsledky podle analytika Atlantik FT Tomáše Gaťka potvrdily trend růstu provozního zisku a silný růst tržeb. "Počet nových zákazníků je srovnatelný s Eurotelem, čili tržní podíl firmy by se mohl ustalovat," doplnil. Podíl Českého Mobilu se pohybuje kolem 16 procent. Konkurenční Eurotel zvýšil v prvním čtvrtletí čistý zisk o pětinu na dvě miliardy korun. Celkové tržby vzrostly o čtyři procenta na 7,1 miliardy Kč a počet zákazníků stoupl o osm procent na téměř 4,3 milionu osob. T-Mobile výsledky oznámí příští týden. Provozovatele mobilní sítě Oskar ovládá kanadská TIW. Na českém trhu bylo koncem března podle neoficiálních odhadů téměř 9,9 milionu aktivních mobilních telefonů, tedy zhruba o 200.000 více než na začátku roku.