Tři Pákistánci zadržení ve Varšavě budou propuštěni

Tři Pákistánci, kteří byli v neděli ve Varšavě zadrženi kvůli podezření z přípravy teroristického útoku, budou propuštěni na svobodu. Polská policie oznámila, že nebyla zjištěna žádná souvislost mezi těmito muži a teroristickými aktivitami. Na mapě, která byla u zadržených Pákistánců nalezena, se mimo jiné nacházel i záznam v blízkosti budovy českého velvyslanectví ve Varšavě.

Ukrajinec, který byl zadržen spolu s Pákistánci, bude rovněž propuštěn na svobodu, uvedl dále podle agentury PAP policejní mluvčí Dariusz Nowak. Policie zadržela podezřelé na hlavním nádraží ve Varšavě a v jejich bytě našla mapy, na kterých byla tužkou označena důležitá polská letiště a také další místa, mimo jiné i v blízkosti české ambasády. Jeden ze zadržených Pákistánců ale tvrdil, že na mapách si zaznamenal místa, na kterých se nacházejí úřady kompetentní k vyřízení trvalého pobytu.

Policie podle Nowaka dospěla ke stejnému závěru. "Vyznačená místa se týkají úřadů spojených s imigračními formalitami, stejně jako dokumenty v angličtině a v arabštině, které se vztahují k jejich pobytu v Polsku. Značky nebyly přesné," řekl Nowak. České velvyslanectví v pondělí raději zpřísnilo bezpečnostní opatření a na žádost české strany před ním hlídkovali policisté vyzbrojeni samopaly.

Po zadržení podezřelých Pákistánců a Ukrajince zavládl v Polsku rozruch hlavně mezi lidmi, kteří jsou odpovědní za bezpečnost. Poláci mají totiž po nedávných útocích v Madridu strach, že by se také jejich země mohla stát terčem útoku teroristů. Podobně jako Španělé i Poláci jsou významnými spojenci Američanů v tažení proti terorismu.