Některé olympijské disciplíny by se mohly konat mimo Prahu

Kdyby se Praha rozhodla kandidovat na pořádání letní olympiády a byla by vybrána, některé sportovní disciplíny by se konaly mimo metropoli. Podle primátorova náměstka Petra Hulinského by třeba jachting mohl být na vodní ploše vybudované při rekultivaci důlní krajiny na Mostecku, veslování a kanoistika v Račicích na Litoměřicku a střelba ve vojenském areálu ve Staré Boleslavi. "Abychom takové sporty mohli pořádat, musely by se do zajištění olympijských her zapojit některé mimopražské regiony," řekl Hulinský ČTK. Klání jednotlivých skupin fotbalového turnaje by mohlo kromě Prahy hostit Brno, Ostrava, Teplice a Liberec. Pro soutěž v lukostřelbě se uvažuje nejen o některé z hal v Praze- Letňanech, ale také o okolí Neratovic nebo Brandýsa nad Labem, uvedl náměstek.

Pro centrum olympiády se Praha-Letňany jeví jako nejvhodnější, uvedla tento týden městská rada na základě vypracované územní studie. Na severu Prahy by vznikl olympijský stadion a vesnice. Různé sportovní disciplíny by se soustředily do budoucích hal veletržního areálu. Jiné by byly na dalších pražských sportovištích, ať už existujících, nebo plánovaných.

Praha má místo i pro plážový volejbal. Na písečnou pláž by se změnila Letenská plán, uvedl Hulinský. "Zajímavou kulisou pro diváky by mělo být pořádání triatlonu přímo v historickém centru Prahy," dodal.

Praha už před rokem vyhlásila, že se možná bude ucházet o pořádání olympiády v roce 2016, nebo 2020. Představitelé města však i nyní zdůrazňují, že vše je ve stadiu úvah. K definitivnímu rozhodnutí, které má padnout do konce roku, přispěje ekonomická a marketingová studie, na jejíž zpracování město vypíše soutěž.