Bronz přidali na OH ve čtyřhře Šafářová a Strýcová, Hradecká a Štěpánek

Lucie Šafářová (vlevo) a Barbora Strýcová, foto: ČTK

Bronzové olympijské medaile z tenisové čtyřhry vybojovaly Lucie Šafářová a Barbora Strýcová. V českém duelu o třetí místo porazily 7:5 a 6:1 stříbrné medailistky z Londýna Andreu Hlaváčkovou s Lucií Hradeckou. Další bronz přidali Lucie Hradecká a Radek Štěpánek ve smíšené čtyřhře.

Lucie Šafářová  (vlevo) a Barbora Strýcová,  foto: ČTK
Výkon poraženého týmu Hlaváčková - Hradecká ovlivnil zdravotní stav Hlaváčkové, která má po zásahu míčkem od Martiny Hingisové v pátečním semifinále zlomeninu pod oční bulvou a lékaři jí nedoporučovali nastoupit. Rozmlouvala jí to i její parťačka. "Ale já si myslím, že by mi to pak bylo líto. Prostě jsem to riskla. Jsme sportovci a hrajeme se zraněními,"řekla Hlaváčková. Hrála ale s obavami. Ke smečím se otáčela zády a údery nebyly agresivní, jak by chtěla. "Tak jsem to tam tak šolichala a doufala v zázrak, který se nestal,"řekla. Na Hradecké zase byla znát únava z náročného programu.

Duel proti krajankám byl hrozný

"Přejeme si, ať se dá Andrea dohromady, ale musely jsme tam jít,"řekla Šafářová a spolu se Strýcovou označily duel o olympijskou medaili proti krajankám za "hrozný". "Byly jsme hodně nervózní a na začátku zápasu to bylo znát. Ale bojovaly jsme a jsme strašně šťastné, že jsme to takhle zvládly,"řekla Šafářová.

Šafářová se Strýcovou tak dotáhly k olympijské medaili turnaj, do něhož vstoupily výhrou nad nejvýše nasazenými americkými sestrami Serenou a Venus Williamsovými a v jehož úvodu Šafářová bojovala se zažívacími problémy. "Žily jsme náš příběh a ten je teď dopsaný. A dost dobře," zářila Strýcová, která do čtyřhry nastoupila až jako náhradnice za Karolínu Plíškovou, jež se účasti na olympiádě vzdala.

Štěpánek se dočkal první olympijské medaile

Lucie Hradecká a Radek Štěpánek,  foto: ČTK
Tenisté Lucie Hradecká a Radek Štěpánek vybojovali na olympijských hrách bronz ve smíšené čtyřhře. Česká dvojice v dnešním souboji o třetí místo po výborném výkonu porazila za hodinu a 13 minut indický pár Sania Mirazová, Rohan Bopanna 6:1, 7:5 a získala pro českou výpravu v Riu šestou medaili.

"Nám to zní jako zlato! Máme sice bronz, ale cítíme se úplně zlatě,", poskakoval Štěpánek radostí před novináři. "Končit turnaj vítězstvím je docela dobrý, ne?" smála se Hradecká a Štěpánek dodal: "Já si nestěžuju. Nemám s tím problém.". Veterán Štěpánek se v 37 letech dočkal premiérového olympijského cenného kovu a bronz přirovnal k dvěma triumfům v Davisově poháru. "Je to úplně nejvýš v kariéře se salátovou mísou. Když je tam vlajka a lev, je to pro naši zemi a všechny lidi, je to nejkrásnější a nejhlubší emoce, které jdou zažít,"řekl.

Jednatřicetiletá Hradecká slaví druhý cenný kov pod pěti kruhy po deblovém stříbru z Londýna před čtyřmi lety. "Je to úplně stejné jako poprvé. Je to krásný, oba jsme šťastní a skáčeme tady. Jsme dojatí,"řekla Hradecká.