Komunisté podpoří vládní zákony o boji proti šedé ekonomice

Komunističtí poslanci jsou připraveni podpořit vládní zákony o boji proti šedé ekonomice. V nedělním pořadu televize Nova Sedmička to řekl poslanec KSČM Vojtěch Filip. Právě na uvedených zákonech visí podle premiéra Vladimíra Špidly osud vládní koalice. Například lidovci a unionisté naznačují, že podpoří jen takové zákony, které kopírují koaliční dohody. Pokud by ale pro tyto zákony hledala vláda podporu u opoziční KSČM, znamená to podle šéfa klubu US-DEU Karla Kühnla konec současné vládní koalice. "Jakmile by se sociální demokraté rozhodli, že jejich štěstí je ve spolupráci s komunisty, tak bych to považovat za tragédii, protože to již jednou v historii zkusili a nedopadlo to pro ně dobře. Každopádně bych to ale považoval za okamžik, kdy přestává existovat daná vládní koalice," řekl v Sedmičce Kühnl. Varoval, že unionisté nepodpoří předlohy, které budou "jednostranným a diktátorským krokem ze strany ČSSD". Součástí zákonů o boji proti šedé ekonomice je zavedení registračních pokladen, přijetí zákona o kolkování lihu a zavedení majetkových přiznání.

Předseda lidovců Miroslav Kalousek v televizi Prima řekl, že kdyby ČSSD ve spolupráci s komunistickou opozicí prosadila nějakou tvrdší variantu majetkových přiznání, bylo by to nepřijatelné a vznikla by dramatická situace. Předseda vlády a ČSSD Vladimír Špidla v pátek spolu s ministrem vnitra a místopředsedou ČSSD Stanislavem Grossem prohlásil, že osud koalice visí na zákonech proti šedé ekonomice. Gross řekl, že s jejich schválením koalice "stojí a padá". Špidla považuje soubor zákonů za natolik důležitý, že pro něj budou sociální demokraté v případě nutnosti hledat podporu i u opozičních stran. "Říkám to jasně, otevřeně, nepochybně. Je to jeden z našich klíčových cílů," uvedl premiér. ČSSD vyšli vstříc komunisté. Jejich poslanec a místopředseda sněmovny Vojtěch Filip řekl, že KSČM chce v každém případě prosadit, aby boj proti šedé ekonomice nastal. Vládní zákony proto komunisté podle něj podpoří.

O zákonech z oblasti boje proti šedé ekonomice jednala ve středu vláda. Debatu ale přerušila. Důvodem byly právě koaliční spory u majetkových přiznání. V majetkových přiznáních by podle vládního návrhu mohl stát kontrolovat, za co si lidé pořídili majetek převyšující 1,5 milionu korun. Registrační pokladny by museli od ledna příštího roku používat živnostníci, kteří provozují obchody a restaurace. Mají omezit daňové úniky. Snížit daňové úniky má i značení lihu speciálními páskami na jedno použití.