Soud: Jiří Wonka musí ministerstvu vnitra zaplatit odškodné

Signatář Charty 77 a disident Jiří Wonka musí zaplatit ministerstvu vnitra zhruba 1600 korun jako náhradu bolestného za zranění dvou policistů, kteří jej zatýkali v roce 1995 ve Vrchlabí. Rozhodl o tom Krajský soud v Hradci Králové, který potvrdil loňský verdikt hradeckého okresního soudu. Wonkův právní zástupce Milan Hulík po vynesení rozsudku novinářům řekl, že podá ústavní stížnost. "Domnívám se, že tento rozsudek je dosti výrazným příkladem porušením základního lidského práva, protože krajský soud, ačkoliv v odvolání byly uvedeny důvody, proč by měl být rozsudek okresního soudu zrušen, některé věci nehodnotil a vynechal je ze svého hodnocení," řekl Hulík. Dodal, že částka 1627 korun je zanedbatelná, ale jde o základní princip.

Wonka uvedl, že bude hledat možnosti, jak podle něj nespravedlivý rozsudek zvrátit. "Soud nehodnotil důkazy.... Kde to jsme? Jsme tu stejně jako před rokem 1989 tady v Hradci. Tady nás perzekuovali a perzekuují pořád," prohlásil Wonka. Wonka i jeho zástupce Hulík tvrdí, že zákrok policistů byl nezákonný, protože se neřídili ustanoveními zákona o policii. Wonka se svému zatčení bránil a jeden z policistů utrpěl otřes mozku a druhý zranění palce na ruce. "Jsou to státní prostředky, které byly vynaloženy na úhradu bolestného dvou zraněných policistů. V tomto případě jde o princip," řekl před jednáním soudu právní zástupce ministerstva vnitra Jaroslav Slabý.

Zatykač na Wonku byl v roce 1995 vydán proto, že se údajně vyhýbal trestnímu stíhání za své předchozí vulgární výroky vůči soudkyni, která v roce 1988 odsoudila jeho bratra Pavla Wonku. Ten zemřel v roce 1988 za dosud zcela nevyjasněných okolností v královéhradecké vazební věznici.