MV zveřejnilo podmínky kandidatury a hlasování ve volbách do EP

Ministerstvo vnitra už zveřejnilo na svých internetových stránkách informace o podmínkách kandidatury a hlasování ve volbách do Evropského parlamentu. Historicky první volby 24 českých europoslanců se uskuteční 11. a 12. června. Kandidátky mají politické strany, hnutí nebo jejich koalice předkládat ministerstvu nejpozději do úterý 6. dubna.

Ke kandidátní listině mají připojit potvrzení o složení příspěvku na volební náklady ve výši 15.000 korun, který zašlou na účet zřízený ministerstvem u České národní banky. Číslo účtu je 96014-3605881/0710. Příspěvek se vrací pouze tomu seskupení, jejíž kandidátní listina nebyla zaregistrována.

Kandidátní listiny mohou obsahovat v souladu s volebním zákonem nejvýše 32 nominovaných. Europoslancem může být v Česku zvolen každý český občan, kterému bude 12. června 21 let, případně občan jiného členského státu EU. Ten ale musí mít v ČR povolen pobyt a nejpozději od 27. dubna být v evidenci obyvatel.

Evropské poslance budou moci lidé volit v podstatě stejně jako poslance české, tedy zpravidla v místě svého bydliště tam, kam obvykle chodí při parlamentních volbách hlasovat. Budou si moci vybrat pouze jeden z hlasovacích lístků se seznamem kandidátů jednoho uskupení. Dvěma z nich pak mohou zakroužkováním jejich pořadového čísla dát takzvané přednostní hlasy, které by vybrané kandidáty posunuly výš, případně pomohly zachovat jejich pozici na předních místech.

Pokud lidé nebudou v době voleb ve své domovské obci, mohou si předem zažádat o voličský průkaz. S ním pak budou moci hlasovat v kterékoli volební místnosti na území ČR. Podobně na tom budou i Češi žijící v zahraničí, kteří by kvůli volbě českých europoslanců museli přijet s voličským průkazem do Česka. Češi ve státech EU by ovšem mohli volit i místní evropské poslance.

Podrobné informace o kandidatuře i hlasování najdou zájemci na internetové adrese http://www.mvcr.cz/volby/ep.html. Ministerstvu ukládal zveřejnit tyto informace zákon o evropských volbách 80 dnů před jejich zahájením, tedy do 23. března.